Издвајамо Регион

ПАО ЂОРЂЕ ИВАНОВ! Уручио мандат за састав нове владе Зорану Заеву!

Тачно у подне у вили Водно у Скопљу председник Македоније Ђорђе Иванов уручио је мандат за састав нове владе председнику СДСМ Зорану Заеву! Иванов и Заев нису давали изјаве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заев је нешто пре 12 сати стигао у вилу Водно, а цео догађај пратио је велики број новинара.

Ванредни парламентарни избори у Македонији одржани су 11. децембра прошле године и до данас је на власти влада у техничком мандату.

До преокрета у ставу Иванова дошле након недавне посете америчког званичника Брајана Хојта Јиа, који је током дводневне посете Скопљу имао сусрете са свим политичким представницима и са председником Ивановим.

Глвни разлог недавања мандата Заеву за Иванова је била тзв. „тиранска платформа“, коју су потписале све албанске партије у Македонији а која, према његовом мишљењу, угрожава суверенитет и триторијални интегритет Македоније.

Иванов је од Заева захтевао писмену гаранцију да се одриче Тиранске платформе и да ће сачувати суверенитет земље, али за сада нема података да је Заев тако нешто учинио.

Заев је парламентарну већину формирао са три албанске партије -ДУИ, покретом Беса и Алијансом Албанаца, а један од захтева из „тиранскеплатформе“ је да албански језик буде други званични језик у Македонији.

 

Извор: Танјуг