Издвајамо Свет

ПОТПРЕДСЕДНИК РУСИЈЕ ДМИТРИЈ РОГОЗИН ПОТВРДИО БРАТСКЕ ОДНОСЕ БЕОГРАДА И МОСКВЕ: Русија ће чувати српске границе!

За нас је најважније да обезбедимо своје државне границе, као и територије наших савезника, поручио је Дмитриј Рогозин… Осим авиона и беспилотних летелица, Москва улаже у ‘паметне системе’, роботе и сателите.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потпредседник руске владе задужен за војноиндустријски комплекс Дмитриј Рогозин, блиски сарадник руског председника Владимира Владимировича Путина, изјавио је да ће моћна руска војска чувати границе Србије!

Рогозин је истакао да Москва планира да уложи значајан новац у „паметне системе“, попут робота и сателита, којима ће бранити сопствене границе, али и територије својих савезника од сваког изазова и агресије.

Ова изјава руског званичника долази у јеку озбиљних најава о злочиначком пројекту „велике Албанија“ које стижу из Тиране и Приштине, уз отворену подршку странаца, али и опасних најава рата и нове „Олује“ на Kосову које прижељкују Рамуш и Даут Харадинај.

Због тога, саговорници Информера, врсни војни и политички стручњаци, оцењују да је Путин свестан ризика на Балкану и да зато преко својих сарадника шаље одлучну поруку да ће бранити интересе Београда!

Безрезервна подршка

Према Рогозиновим речима, Русија не намерава да било кога напада, али мора бити спремна на сваки изазов и агресију.

– За нас је најважније да обезбедимо своје државне границе, као и територије наших савезника. За то нам је потребна увежбана и мобилна војска, која не мора да буде врло бројна. Русија ће ускоро престати да модернизује старо наоружање и све своје потенцијале усмериће у потпуно нову војну технику. Осим модерних авиона и беспилотних летелица, руски научници ће правити све више робота, а појавиће се и аутоматски систем везе и обавештавања. Велика пажња ће се посветити и космичким сателитима, јер без њих нема квалитетне навигације и система веза. Акценат ће бити стављен на сасвим нове „интелигентне системе“ – објаснио је Рогозин.

Kоментаришући ове наводе, пуковник KОС у пензији Александар Петровић оцењује да су Руси наша велика подршка, а да највећу опасност представљају Американци.

– Апсолутно верујем Русима и рачунам на њихову безрезервну подршку. Важно је да што пре стигну „мигови“ и систем С-300. Нећемо никога нападати, али нам је одбрамбено наоружање потребно. НАТО и САД представљају претњу безбедности и циљ им је да командују у Србији. Зато потискују Русе и хоће да угасе хуманитарни центар у Нишу – упозорава Петровић.

Пријатељ и савезник

Слично мисли и лидер „Заветника“ Стефан Стаменковски, који истиче да Србија у Русији несумњиво може да препозна пријатеља и савезника.

– Уз Украјину и Блиски исток, Србија је трећа кључна тачка у спољној политици Москве. Набавка наоружања и јачање војностратешке сарадње у претходном периоду говоре у прилог томе да је Русија ставила велики акценат на Балкан и, пре свега, на Србију као стратешког савезника. Ако будемо војно угрожени, поготову сада када Албанци звецкају оружјем, Русија ће сигурно стати на нашу страну – закључује Стаменковски.

Дачић и Медведев: Руски премијер ускоро у Србији!

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић разговарао је јуче у Истанбулу током Самита Организације за црноморску економску сарадњу са председником руске владе Дмитријем Медведевим. Kако је саопштено, Дачић је поновио позив Медведеву да посети Србију после избора нове владе, што је овај са задовољством потврдио.

– У веома пријатељском разговору изражено је задовољство због изванредних односа две државе и два народа у свим областима – кажу у министарству.

 

Извор: M. Jovanović- M. Dobromirović / Informer.rs