Занимљивости Издвајамо

ЧУДО У ТРШИЋУ: Кућа се загрева сама од себе, температура се из чиста мира пење на 40 степени! Не могу да спавају од врућине!

Последњих месец дана у кући породице Митровић из Тршића температура се пење и изнад 40 степени Целзијуса иако су одавно престали да ложе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да се нешто чудно дешава схватили су када су осетили топлоту на плочицама у ходнику, крај улазних врата, где је, иначе, увек хладније, а онда се топлота почела појављивати на поду и у другим собама.

Како је кућа почела сама од себе да се загрева није им јасно, а одговору се надају од стручњака које очекују да их посете.

– Прво смо мислили да је топло због ложења у кухињи, али онда један дан ватру нисмо ни палили а у кући није могло са се преспава од топлоте. Осетио сам да топлота избија испод тепиха, крај кревета у којем спавам и када сам га подигао и опипао бетон руком схватио сам да се нешто дешава – прича домаћин куће Милентије, прилично збуњен оним што је задесило њега и супругу Радмилу.

Све су испричали сину, који живи у Лозници, па је он донео уређај за мерење температуре и када га је прислонио на под скала је показала 36 степени иако је напољу било око 11.

– Ставили смо мокру чарапу на то место и она је после пар сати била потпуно сува. Стаза, крај темеља куће, после кише осуши се за неколико минута. Топлота је из спаваће собе прешла и у кухињу и само је топло на одређеним местима. У осталом делу куће све је нормално – објашњава Радмила.

Затечени појавом какву нико у овом крају до сада нија запамтио, обратили су се и градској управи за помоћ, одакле су одмах дошли грађевински инспектори и предложили да се још неколико дана прати стање температуре у кући, а да ће потом свој суд морати да дају стручњаци из Завода за геодезију у Београду.

– Сви су у чуду. У засеока Чотрићи нико нема овакав проблем, само ми. Чак ме зафркавају комшије и кажу да више нећемо имати проблема током зиме јер нам огрев неће ни требати. И ја се нашалим на свој рачун али сам ипак забринут. Целу ноћ држим отворен прозор и врата на соби, ради промаје, али ме страх да се не увуче каква живуљка, змија или жаба. Ако температура настави да расте, а то је евидентно јер јуче је било 36 а данас скоро 42 степена на појединим местима, очекујем да нам надлежни уруче и решење о исељењу. Како да после четири деценије напустимо кућу коју смо пре пет година реновирали и средили, не знам ни сам Можда је у питању термална вода, можда нека тренутна појава, а ја се надам да ће престати. Ваљда неће избити вулкан – јада се земљак Вука Караџића.

Митровићима за сада остаје да чекају и да се надају да ће „бесплатно грејање“ нестати баш онако како се и појавило, али да су забринути јасно је и комшијама који навраћају да се увере у ту чудну енергију која зрачи из бетона по којем се може ходати и без чарапа.

 

Извор: Блиц.рс