Издвајамо Регион

БРУТАЛНА ОСВЕТА РУСКИХ МЕДИЈА ЦРНОЈ ГОРИ: Оружје, дрога и сексуално робље у НАТО Црној Гори!

Фото: Јутјуб

Руске власти, који су обећале да ће „узвратити“ Црној Гори у случају њеног уласка у НАТО, очигледно су замислили да јак ударац задају кључном сектору црногорске привреде – туризму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У руским медијима у последњих неколико седмица објављене су бројне негативне репортаже о ситуацији у Црној Гори. У тим извештајима се, између осталог, тврди како су угрожени живот, права и здравље руских грађана који путују као туристи или бораве у тој земљи. Та медијска кампања се допуњава промоцијом туристичких понуда на Криму и у Сочију.

Међутим, сами Црногорци верују да ће такви извештаји заправо имати супротан ефекат.

Удобни хотели, занимљиви излети и плаже за свачији укус? У Црној Гори тога нема! Ова земља је одавно постала транзитна зона за кријумчарење оружја, дроге и сексуалног робља ка Западној Европи, а сада још улази и у НАТО, где ће испуњавати свакакве наредбе „великог брата“, изводити провокације, те изручивати руске грађане у Америку, оптужујући их због измишљених злочина! Ово су главне тезе медијске кампање, која се води у руским провладиним медијима уочи нове туристичке сезоне, пише „Радио Слободна Европа“.

Туризам доноси око 20 одсто БДП-а Црне Горе. Приходи од туризма у 2016. години процењују се у Црној Гори на 850 милиона евра. Међу страним гостима руски туристи су најбројнији – 27 одсто. Поред тога, Руси поседују око 30 одсто страних компанија у тој земљи.

Изгледа да руско Министарство иностраних послова настоји да промени те статистике, јер је у последње време дошло до званичних изјава о наводној „антируској хистерији“ у Црној Гори, те „неповољној ситуацији“ за туристе и бизнис. О претњама за руске грађане на Балкану се није чуло, чини се, од времена сукоба 90-их. Ипак, препуцавање Москве са црногорском политичком елитом све више личи на хибридни рат.

Нови талас емоција поклапа са завршетком интеграције Црне Горе у НАТО и окончањем истраге у вези „покушаја терористичког напада“ на дан парламентарних избора у Црној Гори прошлог октобра.

На листи оптужених су двојица лидера Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић и Андрија Мандић, те двојица руских грађана – Едуард Шишмаков и Владимир Попов.

Уред специјалног тужиоца у Црној Гори сумња како иза покушаја дестабилизације на дан избора стоје руске државне структуре и тајне службе, мада су руски званичници у више наврата демантовали повезаност Русије са било каквим незаконитим активностима.

Кампања против Црне Горе у руском информативном простору, у ствари, траје од краја 2015. године, када је та земља добила позив за приступање НАТО-у.

Од тада, Министарство иностраних послова и прокремаљски медији нису крили интерес Москве за пад режима дугогодишњег лидера Црне Горе Мила Ђукановића, те промену спољнополитичког курса Подгорице.

У Кремљу се можда више и не сећају како су хвалили Ђукановића због погодних услова за руски бизнис, те одликовали председника Филипа Вујановића поводом „јачања јединства православних народа и промоције хришћанских вредности“

Иако су у то време црногорске власти чекале на индивидуални план за чланство у НАТО-у, то ваљда није био проблем.

Последњих година у Москви се ствари посматрају другачије. Стручњаци наклоњени Кремљу ругају се због величине територије, те капацитета црногорске војске, избори у Црној Гори у руској државној штампи се проглашавају намештеним, благовремено и уз објављивање фејкова.

Самог Ђукановића неки медији оптужују чак за кријумчарење људских органа, а за Црну Гору они предвиђају „мајдан“ (револуцију) те „пад у провалију“.

Што се тиче најновијих потеза, руске власти су забраниле увоз црногорског вина и настоје да ограниче руски туризам, односно да скрену пажњу руских туриста на понуде за одмор на Криму и у Сочију.

Међутим, стручњаци у области туризма у Црној Гори, напротив, сматрају да нема разлога за било какву драматизацију.

Штавише, негативна кампања у медијима може само повећати интерес према тој земљи. Кад би руске власти обуставиле чартер летове, то би заиста био тежак ударац. Али, како сматрају у Националној туристичкој организацији Црне Горе, то неће догодити.

– Ми не сматрамо да ће медијска кампанија против доласка руских туриста у Црну Гору имати икаквог ефекта на туристичку сезону. Нетачне наводе нису успели да дискредитују нашу дестинацију. Штавише, то је нам постала промоција с обзиром да су сами Руси реаговали на ту кампању тиме што на друштвеним мрежама објављују фотографије Црне Горе и своје утиске – каже за РСЕ портпаролка Националне туристичке организације Нина Вукчевић.

Претпродаја аранжмана потврђује да је интересовање руских туриста знатно повећано у односу на претходну годину, додала је Вукчевић.

Податке Р-Тоурса показују да је око 50 одсто аранжмана већ распродато.

Поред тога, према најавама руских туроператора, број летова из Москве, Санкт Петербурга, Самаре, Екатеринбурга и других руских градова ће бити већи за око 30 одсто.

– Црну Гору је претходне године посетило око 317.000 туриста из Русије, који су остварили 2,8 милиона ноћења, што је такође био пораст у односу на 2015. годину. Руски туристи су веома задовољни нашом понудом и осећају се безбедно у нашој земљи. Они нам се стално враћају, чему доприноси добра авио повезаност, коришћење еура, те чињеница да њим није потребна виза за боравак до три месеца – појашњава Нина Вукчевић.

Одлуку о продужењу безвизног боравка до 90 дана у руском Министарству иностраних послова називају „триком“ који не може покрити негативан однос према Русији.

Интересантно је да руски стручњаци у области туризма нису прихватили такве оцене.

 

Извор: Radio Slobodna Evropa