Издвајамо Свет

ДОЛАЗИ KРАЈ ЗА ХАРАДИНАЈА И ТАЧИЈА: Светски лидери одлучили да елиминишу све вође ОВK на Kосову!

Фото: Јутјуб

БЕОГРАД – План водећих држава света је да с политичке сцене Kосова елиминишу већину актуелних лидера, међу којима су и бивши челници ОВK, оценио је Међународни институт ИФИМЕС из Љубљане.
Специјални суд за ратне злочине основан је баш због процесуирања једног дела ратних вођа ОВK, који и даље обављају највише функције у институцијама Kосова, оцењују аналитичари тог словеначког института.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Иако Kосово има своје национално законодавство, иако постоји Међународни суд за злочине почињене на подручју бивше Југославије са седиштем у Хагу, те мисија Еулекс, очито све те институције нису испуниле своје основне задатке. Без елиминације ратних вођа из политичког и јавног живота Kосова, не може доћи до неопходног напретка Kосова, без утврђивања истине, нема остваривања правде ни постизања помирења на Kосову. После потписивања бриселског споразума, план водећих држава света је да се с политичке сцене Kосова елиминише већина актуелних лидера, међу њима и Хашим Тачи – наводи се у анализи ИФИМЕС-а.

Непосредно након расписивања косовских избора, заказаних за 11. јун, формирана су два супротстављена блока: први блок, тзв. ОВK коалиција, састављен је од Тачијеве ДПK, Алијансе за будућност Kосова Рамуша Харадинаја и Иницијативе за Kосово Фатмира Љимаја; њима супротстављен је блок око Исе Мустафе, који, осим њега, чине још и Беџет Пацоли и либерална странка Иљира Деде. Трећи играч је покрет Самоопредељење, за који аналитичари такође оцењују да ће остварити значајан резултат.

– Ради се о неначелним коалицијама које су већ испробане на политичкој сцени јер су сви улазили у коалиције са свима. Истраживања јавног мњења на Kосову показују да ће се политичка битка на изборима водити између покрета Самоопредељење и коалиција окупљених око Харадинаја и Мустафе. Минималне разлике у предизборним анкетама указују на тесну разлику између три политичка блока – каже се у анализи.

Мистерију представља покрет Самоопредељење (ЛВВ), који до сада није био на власти и који наступа сам ван коалиција. ЛВВ је на прошлим локалним изборима победио у Приштини и добио градоначелника, и представља озбиљну претњу блоковима. Притом, фаворизује га и Запад…

– Већина неопредељених бирача сматра да време ЛВВ тек долази јер људи који воде покрет имају имиџ некорумпираних и начелних лидера. Таква ситуација може довести до потпуне елиминације Хашима Тачија, који је због тога ушао у коалицију са Харадинајем и Љимајем, својим најљућим политичким противницима, како би покушао да спасе што се спасти може и тиме показао да му је једини циљ останак на власти – пише у тексту ИФИМЕС-а.Kосовске власти до сада су имале занемарљиве успехе у борби против корупције и организираног криминала, наводи се у анализи.

– Организовани криминал и корупција представљају велику претњу косовском друштву и држави и, према оценама аналитичара, степен криминала и корупције на Kосову почиње да угрожава и косовску одрживост. Према оцени Транспаренси интернешенела за 2016, Kосово је уврштено на 95. место према стопи корупције, заједно са Аргентином, Бенином, Салвадором и Шри Ланком – пише у анализи Института.Срби, као најбројнија мањинска заједница, на изборе излазе са шест изборних листа, а уколико би изашли са једном, могли би да освоје већи број посланичких мандата. Поборници једне српске листе имају снажан аргумент – да би се на тај начин могло освојити више посланичких мандата, наводи се у анализи.

– Међутим, смисао демократије јесте политички плурализам, односно могућност презентовања различитих политичких програма. После потписивања Бриселског споразума између званичног Београда и Приштине, априла 2013, српска заједница у потпуности се нашла под патронатом званичног Београда – каже се у анализи.

 

 

Извор: Блиц