Издвајамо Србија

Европска унија пред Србију поставља услове које ни земље оснивачи ЕУ не би могли да испуне!

Извршни директор белгијске компаније „Бујиг Еуроп“ и члан борда ВЕФ Емануел Форест сматра да су услови за приступање ЕУ сувише комплексни.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он каже да није сигуран да би те услове, које свака земља кандидат мора испунити, у овом тренутку могле испунити актуелне чланице Уније, чак ни земље оснивачи.

Он је, у изјави Тањугу, рекао да је, у време када је студирао, ЕУ била сан који су сви желели да реализују, а сада је ЕУ постала комплексна организација, у којој је, за улазак, прече испунити административне обавезе од неких идеала.

„Мислим да је то последица тога што је ЕУ желела да успостави екстремно интегрисан простор, а то значи много заједничких правила. То чини много тежим улазак у ЕУ“, објаснио је Форест.

Каже да, као Француз, често у шали поставља питање да ли би чланице ЕУ, па чак и државе оснивачи, испунили актуелне услове за приступање Унији.

„Што се политичке стабилности тиче ми у Француској немамо проблема, али, на пример, у Италији то није случај. Када је реч о буџетској дисциплини, ми Французи нисмо међу најбољим ђацима“, истакао је Форест.

Према његовим речима, земљама које желе да приступе ЕУ намећу се услови које не испуњавају државе које су већ чланице.

Каже и да верује у Европу региона, јер тако, на пример, у Немачкој нема много додирних тачака између севера и југа земље, те је Баварска ближа аустријској покрајини Тирол него немачкој покрајини Мекленбург-Форпомерн.

На регионалном нивоу, како истиче, треба да се покрене интеграција, а ту је пре свега неопходна приватна иницијатива.

Како каже, треба омогућити слободну приватну иницијативу, те је подсетио да је у том погледу нови шеф француске државе Емануел Макрон најавио уклањање препрека.

 

Извор: Танјуг