Издвајамо Свет

МАКРОН ШОКИРАО ФРАНЦУСКУ ПРЕДИЗБОРНИМ ТРИКОМ: Ево зашто прети Бриселу „Фрегзитом“…

Фото: Јутјуб

Иако према свим анкетама Макрон убедљиво води, очигледно жели да његова победа буде још убедљивија — зато је мало „скренуо удесно“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Недељу дана уочи председничких избора у Француској, проевропски кандидат Емануел Макрон, од кога се очекује да „одбрани европске вредности“ у дуелу са кандидаткињом деснице Марин ле Пен, шокирао је јавност изјавом да Европска унија „мора да се реформише, или ће се суочити са ’фрегзитом‘“.

Аналитичар Милан Крстић, са Факултета политичких наука, ову Макронову изјаву је у разговору за Спутњик оценио као „још један добар маркетиншки потез“.

„Мислим да је ово покушај да се своју позицију представи као обједињујућу — да пошаље поруку ће узети у обзир и ставове грађана који су скептични према актуелној ситуацији у Европској унији, односно да неће бити председник који ће поделити, него ујединити Француску. У том смислу, његову изјаву и тумачим као поруку гласачима пред други круг избора. Међутим, ако се узме у обзир и чињеница да је Европска унија у дубокој кризи, ова порука је веома истинита — ако се нешто ускоро суштински не промени, еврофила у ЕУ ће бити све мање, а Унија ће престати да функционише“, објашњава Крстић.

На питање да ли Макрон, недељу дана уочи избора, жели оваквим изјавама да придобије део гласача Марин ле Пен, Крстић каже да је потпуна заблуда да Макрон може да „преотме“ присталице својој противници.

„Они у Макрону не виде оно што виде у Марин ле Пен — он је ипак неко ко се перципира као део естаблишмента, неко ко по политичким ставовима одудара од ставова Ле Пенове у питању миграција, будућности Европске уније, и тако даље. Ово је само, на неки начин, ублажавање сопствених ставова, које вероватно има за циљ да неким гласачима других политичких опција, који су мало евроскептичнији од њега, пружи наду да је он, као нека врста ’естаблишмент опције‘ која јесте за ЕУ, ипак неко ко ће на крају крајева и њихове ставове узети у обзир“, каже Крстић за Спутњик.

И политички аналитичар Сергеј Фјодоров, са Института за европске студије Руске академије наука, сматра да је у питању Макронов тактички маневар с циљем да у другом кругу придобије гласове евроскептика, којих према неким подацима у Француској има око 40 одсто.

„Иако према свим анкетама Макрон убедљиво води, он очигледно жели да његова победа буде још убедљивија — зато је мало ’скренуо удесно‘, свестан да овакве идеје имају одређену популарност у друштву. Било би погрешно рећи да је Макронова изјава сензационална, јер је он и раније критиковао Европску унију, и више пута указивао на то да је неопходно преиспитати стратегију Уније. С друге стране, Макрон је увек говорио да је будућност Француске у Унији, и залагао се за продубљивање европских интеграција. Зато је изјава о ’фрегзиту‘, у неком смислу, недоследна, мада је јасно зашто је дата баш у овом тренутку“, закључује Фјодоров на крају разговора за Спутњик.

 

Извор: rs.sputniknews.com