Издвајамо Србија

МЕРКЕЛ ПОРУЧИЛА: Било би добро да мигранти остану у Србији и Македонији

Ангела Меркел и Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је у понедељак да, упркос два узастопна изборна неуспеха своје странке, не одустаје од политике отворених граница према мигрантима, али да је спремна да разговара о забринутости људи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Меркелова је рекла да разумије да се многи не слажу да њеном политиком и да је спремна да разговара о промјенама.

“Ако људи једноставно не желе тражиоце азила који су муслимани, само зато што су муслимани, то је против принципа Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и њемачких принципа”, рекла је канцеларка и лидерка ЦДУ.

Њемачка канцеларка је казала да је жељела да њена девиза о избјеглицама “Успећемо” буде охрабрење, али да су је неки схватили као провокацију.

Меркелова напомиње да упркос великом негативном ставу европских народа о мигрантима, постоје државе које су се више него отворено показале према њима.

Немачка канцеларка похвалила је пре свега напоре Србије, Македоније али и Хрватске у збрињавању и пуштању миграната из ратних подручја. Ипак, како сама каже постоји план да се већина миграната који желе остати у Европи, а не желе Немачку или неку сличну државу, насели у Србију и Македонију као и напуштене делове Украјине. Ипак како каже Хрватска као чланица Европске уније вероватно ће то одбити.

 

Извор: Јутарњи.хр / Ал џазира / дневни журнал