Занимљивости Издвајамо

Научници пронашли „Изгубљени“ подземни град у Ирану стар 2.000 година, његов садржај је језив (ВИДЕО)

“Изгубљени“ подземни град стар 2.000 година је ископан од стране стручњака у Ирану, а оно што су пронашли унутра је било потпуно неочекивано и застрашујуће.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Смештен у области у близини града Самен, археолози су ископали остатке око 50 великих подземних просторија које су служиле као куће пре око 2.000 година.

Откриће подземног града је неоспоран доказ да је археологија наука која захтева екстремно стрпљење како би добили вредне награде.

Након 12 година ископавања, истраживачи су коначно објавили постојање безброј предмета, скелета и више од 50 просторија различитих величина повезаних тунелима, замршено изграђених пре око 2.000 година – датирајући из периода пада Ахменидског царства (550-330 године п.н.е) и успона Партијског царства (247-224 године п.н.е).

Парћани су у великој мери усвојили уметност, архитектуру, религијска уверења и краљевске знаке свог културно хетерогеног царства, које је обухватало персијску, хеленистичку и регионалну културу.

Међутим, најстрашнији део је да су стручњаци пронашли око 60 скелета у оквиру комплекса. Научници још увек нису сигурни шта се догодило са подземним градом и зашто је напуштен.

Његови становници су обожавали Митру, древног иранског бога Сунца.


Ово откриће означава једно од неколико узбудљивих налаза иранских арехолога у последњих неколико месеци.

Недавно су стручњаци такође открили низ подземних комора исклесаних у планини у централном Ирану, које датирају из 12. века. Осим тога, у фебруару 2017. године, стручњаци су ископали остатке опсерваторије за коју се верује да датира из Сасанидског царства (224-651 године).

Према речима стручњака, изгледа да је Самен коришћен за разне сврхе током различитх епоха. У својој првој фази, када је основан замршено исклесан подземни комплекс, он је служио као место верских обреда. Касније, током Касног периода, град је служио као гробље и прихватилиште у ванредним ситуацијама.

До сада, археолозии су ископали 50 просторија различитих величина повезаних тунелима. Ове просторије и коморе су изграђене на дубини између 3 и 6 метара и наводно су припадале различитим породицама.

Ископавања ће се наставити са надом да ће открити више просторија и сазнати нешто више о овом древном граду који је већ обликован као Светска баштина у Ирану.

До сада су стручњаци открили неколико подземних градова широм планете. Најпознатији си они који се налазе у данашњој Турској – као Деринкују.

1963. године је оно што је требало да буде само још једно једноставно реновирање дома у граду Деринкују заправо довело до једног од најзначајнијих открића у историји Турске.

Када је зид пећине отворен, откривен је пролаз до подземног града који је стар неколико хиљада година, на преко 80 метара дубине. Преко 15.000 вентилацијских отвора је раширено по целом граду доносећи ваздух са површине, пружајући идеалне услове за 30.000 људи.

 

Извор: Wебтрибуне.рс