Издвајамо Свет

НОВО ОТКРИЋЕ ЗАПАЊИЛО НАУЧНИКЕ: Неко је поставио невидљиво поље које штити Земљу

Ово заштитно поље делује као баријера која штити Земљу од штетног космичког зрачења, док штити нашу планету од тога да соларни таласи не иду директно ка Земљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Научници са МИТ су открили да постоји невидљиво поље које штити нашу планету. Ово мистериозно невидљиво поље звучи као нешто из филма научне фантастике.

Оно спречава штетна космичка зрачења која улазе у нашу атмосферу и први пут је примећено од стране две летелице НАСА-е које орбитирају Ван Аленовим појасом зрачења на висини од 11.000 километара изнад Земље.

Ово поље невидљиве силе блокира високо радиоактивне електроне из највишег слоја Земљине атмосфере. Према информацијама из НАСА-е, ови “високо енергетски“ електрони су веома агресивни и крећу се кроз свемир брзином близу брзине светлости. Они су веома опасни јер могу спржити све са чиме дођу у контакт, од сателита до свемирске летелице.

Да би сазнали више о овом пољу, НАСА је лансирала две сонде, такозване Ван Аленове сонде, са жељом да истражи ове електроне и да повећа сигурност астронаута и опреме коју шаље у свемир.

НАСА наводи да Земљино магнетно поље привлачи ове честице ка нашој планети. Међутим, оне не могу прићи планети на мање од 10.000 километара, захваљујући невидљивом заштитном пољу које никада није било детектовано.

Ово заштитно поље делује као баријера која штити Земљу од штетног космичког зрачења, док штити нашу планету од тога да соларни таласи не иду директно ка Земљи.

Научници верују да ово загонетно поље ради на принципу ниско-фреквентних магнетних поља, али је његов извор и даље мистерија.

Научници са МИТ-а суу дошли до неколико теорија о пореклу ове мистериозне кутије. Прва мисао је да има везе са магнетним пољем Земље, али је касније утврђено да је баријера присутна чак и када Земљино магнетно поље падне на 30%.

На пример, они су запазили да Земљино магнетно поље над Јужном Америком, иако знатно нижих баријера, једнако штити Земљу од штетног космичког зрачења.

Истраживачи су наставили да истражују и открили да је највероватнији извор баријера постојање радио таласа дугог домета на планети. Међутим, они су опет погрешили након што су схватили да таласи имају тенденцију да реагују са неутралним електронима и нису од помоћи против ултра релативних честица. Они су наставили своје истраживање и открили да је баријера највероватније створена због феномена познатог као “плазмасферично шиштање“ које се јавља у горњој атмосфери наше планете.

Овај феномен помаже орбиту у сузбијању опасних брзих акција честица, усмеравајући их на паралелни пут једне од линија магнетног поља наше планете, због чега падају у атмосферу и сударају се са неутрално наелектрисаним честицама, које на крају нестају.

 

Извор: Wебтрибуне.рс