Издвајамо Србија

ЗВЕДАН ЗАГРМЕО ИЗ АЛКАТРАЗА: “Зауздајте бесне псе“ – запретио министру полиције ! (ФОТО)

Нови Сад – Полицајац из Бачке Паланке суспендован је након привођења сина Звездана Јовановића, некадашњег заменика команданта ЈСО осуђеног за убиство Зорана Ђинђића. Пре суспензије, Јовановић је написао писмо министру полиције и тражио од њега да „заузда бесне псе из редова МУП-а у Бачкој Паланци“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Полицајац Далибор Карановић, заједно са интервентном полицијом, реаговао је на дојаву да се испред једног кафића у Бачкој Паланци продаје дрога. Од групе младића је тражио да их легитимише, а једини који је то одбио био је Немања Јовановић, Звезданов син, јавља телевизија Н1.

„Тад сам рекао полицајцима из интервентне да га спроведу до полицијске станице да би утврдили о коме се ради. Након утврђивања идентитета, лице је пуштено одмах напоље и то је то што се тиче тог догађаја“, каже Далибор Карановић, суспендовани полицијски службеник.

Мајка приведеног, Оливера Јовановић, није сагласна с том изјавом. Она је полицији у Бачкој Паланци поднела притужбу на поступање према свом сину, наводећи да је Карановић приликом легитимисања репетирао пиштољ. Касније је полицији навела да је то и испричала свом супругу, који се, према њеним речима, јако узнемирио и рекао јој да ће се обратити надлежнима.

То је и учинио 12. фебруара, писмом упућеним министру полиције:

„С обзиром на то да сам у ситуацији у којој се тренутно налазим, и нисам у могућности да заштитим поједине чланове своје породице, принуђен сам да вам се обратим и најљубазније вас замолим да зауздате поједине бесне псе из редова МУП-а у Бачкој Паланци. Те уколико ништа не предузмете да спречите те бесне псе, који у континуитету већ дуже време врше погром, организују крвничко пребијање мог сина и без икаквог разлога на јавном месту репетирајући пиштољ стављају му на главу и малтретирајући га на друге начине – лично вас, док сте на челу Министарства, и Министарство, сматраћу одговорним за макакву непријатност или несрећу која се убудуће деси члановима моје породице“, наводи се у писму Звездана Јовановића.

На питање Н1 да ли Јовановићево писмо види као притисак на независност полиције, министар унутрашњих послова није одговорио, али у писменом одговору тврди да је поступак против Карановића покренут пре него што му се Јовановић обратио:

„Писмо Звездана Јовановића, које сам добио у фебруару, није имало утицаја на рад Сектора унутрашње контроле, с обзиром да је ова организациона јединица поступак контроле рада полицијског службеника Д.К. из Бачке Паланке покренула још прошле године. Тачније, Сектор унутрашње контроле МУП-а Србије је 15. децембра, поступајући по притужби мајке оштећеног, покренуо поступак контроле и наложио Полицијској управи у Новом Саду да се испитају наводи из притужбе о незаконитом и неправилном поступању према њеном сину“, каже се у писму министра унутрашњих послова.

Тачно је да је поступак покренут 15. децембра, али је Полицијска управа у Новом Саду још 31. јануара проценила да су наводи о незаконитом поступању Карановића неосновани.

Стефановић, међутим, објашњава да тај извештај није садржао детаљну проверу чињеница, па је наложена непосредна провера. Супруга Звездана Јовановића тако је дала исказ Сектору унутрашње контроле само дан након писма које је њен муж послао министру, а Карановић је свега три недеље након тога суспендован.

„Не знам да ли је икад ико у полицијској станици суспендован због овакве ствари. Ништа ми није било јасно, пошто сам ја 2016. имао најбоље резултате у полицијској станици, требало је да добијем награду за најбољег полицајца, где је послат предлог који је стопиран, исто из непознатих разлога. Уместо да добијем награду, ја сам суспендован. Због једне личне карте“, каже Карановић.

Блажо Марковић из Синдиката полиције и полицијских старешина, сматра да Карановић није смењен због личне карте већ због утицаја моћног оца, и апелује на Тужилаштво да приликом истраге против полицајца обрати пажњу на Јовановићево писмо.

Случај у ком се Карановић терети за злостављање и мучење прошле недеље пребачен је у Основно јавно тужилаштво у Новом Саду, након што је тужилац из Бачке Паланке, након саслушања 11 сведока, тражио своје изузеће из овог поступка.

Одговор због чега, телевизија Н1 није добила у Тужилаштву.

 

Извор: Н1