Издвајамо Регион

ТАЛАТ ЏАФЕРИ ПРЕКО ХРТ-а ПРЕТИ ИВАНОВУ: Има десет дана рок да нам уручи мандат, иначе…

Вођа македонске опозиције Зоран Заев дао је рок председнику Ђорђу Иванову да му додели мандат до краја ове недеље. Након нереда и сукоба у парламенту протести су се смирили, али су нови најављени за сутра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Иванов је покушао избећи састанак са помоћником америчког државног секретара Хојте Ијем, но ипак су се састали.

Хојт се сусрео ис новоизабраним председником парламента, шефом једне од албанских странака – Талатом Џаферијем, којег, као ни изборне резултате, не признаје ВМРО-ДПМНЕ. Они управо због коалиције левице с Албанцима не дају мандат Заев правдајући то заштитом националног идентитета.

С Талатом Џаферијем је разговарао Золтан Кабок.

„Ја сам легални и легитимни председник македонског парламента имајући у виду да је таква одлука већине заступника од 27. априла“, рекао је Талат Џафери. Сматра како се ситуација у Македонији не би смела приказивати као ‘изванредна’, иако је у политичком смислу сложена и требала би се решити политичким средствима.

„Ако председник Иванов у року од 10 дана не да мандат за састављање владе већини у парламенту – радиће се о кривичном делу. Он то мора учинити, јер устав и закони такво нечињење не познају“, рекао је. „Уколико се то не догоди парламент може покренути поступак његова опозива, али је за то потребна двотрећинска већина у парламенту коју тренутна већина нема“, додао је Џафери.

На питање руши ли Тиранска декларација суверенитет Македоније Џафери је одговорио како се не ради ни о каквој декларацији него о страначком договору о постизборној сарадњи. „Хаос у Македонији је политички мотивисан, у смислу неспремности на преношење власти. За то је најодговорнији директно Груевски, а индиректно Иванов“, сматра Џафери.

 

Извор: ХРТ