СРБИЈА ЈАВЉА

ВЛАДА У ШОКУ: Стаматовић багерима и аутобусима кренуо на Београд!

Неколико стотина Златибораца протестује у Београду због „државне опструкције градње гондоле“. Председник општине Чајетина дао министарствима рок да му дају дозволу за жичару

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неколико стотина грађана Чајетине и Златибора окупило се данас испред цркве Светог Марка у Београду јер та општина није добила дозволу за изградњу жичаре с кабинама – „гондолама“, а потом су кренули у поворци до Владе Србије.

На челу колоне коју прате трубачи је велики транспарент „Јавите Вучићу да је Златибор у Србији“, а Чајетинци скандирају „Хоћемо гондолу!“.

Носе и транспаренте „И Златибор је део Србије“, „Продаћеш своју дедовину, а не нашу“, „Ваш главни мото је корупција“,“ Кад изгубите власт, тражићете спас“, „Кад би ви отворили, дозволу би добили“.

Пре почетка шетње председник Општине Чајетина Милан Стаматовић је рекао новинарима да су се становници Златибора окупили у Београду у „борби против политичке дискриминације“ и да ће испред зграде Владе бити затражене оставке министарки Зоране Михајловић и Неле Кубуровић.

„Нећемо одустати од наше борбе. Ово је само почетак!“, рекао је Стаматовић.

Стаматовић је потом предао на писарницама министарстава правде и грађевинарства комплетну документацију за издавање грађевинске дозволе за изградњу жичаре с кабинама – „гондолама“ на Златибору.

Он је надлежнима дао рок од седам дана да издају дозволу и најавио да „више неће бити чекања“.

Подсетимо, Златиборци незадовољни што нису издате дозволе за изградњу кабинске жичаре – „гондоле“ на тој планини, и захтевају да представнике њихове општине приме надлежни за тај „случај“. Сходно Закону о доступности информација од јавног значаја, упутили су захтев Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије да им омогући увид у комплетну документацију приложену за издавање грађевинске дозволе за пројекат „Београд на води“.

Они желе да се увере да ли је и за „тајновитог инвеститора“ насеља „Београд на води“ важила иста процедура за добијање грађевинске дозволе, која важи за њих. Ако се утврди да “Београд на води“ и остали слични пројекти немају комплетну регуларну документацију Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Златиборци ће на портирници Владе Србије предати захтев за смењивање министарки Зоране Михајловић и Неле Кубуровић, и државних секретарки Стане Божовић и Александре Дамњановић.

Писарници Министарства грађевинарства у Немањиној улици ће бити уручене десетина килограма докумената која је последњих година Чајетина предала ради добијања грађевинске дозволе за „гондолу“.

Уз то Министарству пољопривреде и животне средине ће поднети званичан приговор због „покушаја беспризорног отимања више од трећине територије општине Чајетина, под фирмом формирања Парка природе“ на Златибору.

Подсетимо, јутрос нешто пре девет сати, седам аутобуса, неколико комбија и више десетина аутомобила запутило се према престоници, а Чајетинцима су се успут придружили Ужичани, Чачани и Краљевчани.

Колона са Златибора ушла је у Београд предвођена багерима који су пар сати пре „главнине“ кренули на протест.

– Данас бранимо целу Србију од Хоргоша до Драгаша од покушаја класичне окупације и отимачине од мистериозних страних и домаћих тајкуна и квазиинвеститора – поручио је пред пут председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

 

Извор: Ало.рс