Издвајамо Регион

АЛИЈИН АГЕНТ ОСМИЦА СПРЕМА МУЏАХЕДИНЕ ЗА УДАР НА СРПСКУ?! Шта се крије иза психолошког рата против Бањалуке!

Фото: Јутјуб
Главни обавештајац Алије Изетбеговића – Осман Мехмедагић који сада води Обавештајно-безбедносну агенцију (ОБА) Босне и Херцеговине, ‘заборавио’ је да обавести РС о могућим нападима у Бањалуци! Приписује му се да је управо он довео муџахедине у БиХ

Да ли је Бањалука нова мета терористичких напада? И ко све „недостаје“ на списку потенцијалних мета? Медији у региону пренели су податке које наводно поседује Обавештајно-безбедносна агенција Босне и Херцеговина о могућим терористичким нападима у БиХ са акцентом на конзулате и представништва страних амбасада и ОХР.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На списку се налазе и кабинет и стан председавајућег БиХ Младена Иванића, као и стан министра спољних послова Игора Црнатка. На списку нема ниједне институције везане за Републику Српску, као ни некога од руководства РС, што је, по речима стручњака за безбедност Предрага Церанића, нелогично, а целу информацију ставља под сумњу.

Дакле, ако је неко могао да се нађе на мети, или списку терориста, онда су то првенствено институције РС. У том извештају ОБА тако нешто се не спомиње, већ низ неких других објеката за које нема логике да у Бањалуци буду више угрожене од самих институција и особа које су у врху власти РС, као што је влада или институција председника РС Милорада Додика. Дакле, изостављање са тог списака институција и лица РС уноси једну сумњу у смислу добрих намера онога ко ту информацију пласира у јавност – сматра саговорник Спутњика.

Он такође подсећа и да је ОБА, иначе, иста она служба која није успела да спречи напад у Поточарима на Александра Вучића, нити да сузбије терористичке нападе који су се десили на територији Федерације још 2015. У исто време, каже да је веома необично да се оваква информација појави у медијима, а не у надлежним институцијама РС.

С обзиром на то да до Министарства унутрашњих послова РС није стигла никаква депеша из ОБА, као и да су се информације о могућим нападима нашле прво у медијима, а не у институцијама које би ту реално могле да ураде нешто да осујете могуће нападе, све нас то тера да се додатно замислимо. Такође, тера нас и да закључимо да су тако пласиране информације више у домену психолошких и медијских операција, него што су засноване на неким чврстим, реалним и оперативним знањима који се деле са сродним безбедносним агенцијама. Ја бих ту информацију сместио, дакле, у домен психолошких операција као би се постигли одређени ефекти са циљем стварања забрињавајуће ситуације која се везује за РС – уверен је Ћеранић.

Ко је Осмица?!

Човек који се налази на врху Обавештајно-безбедносне агенције Босне и Херцеговине, одакле је информација о могућим нападима у Бањалуци и пласирана, јесте Осман Мехмедагић, бивши телохранитељ Алије Изетбеговиц´а.

Осмица, како су га током рата у БиХ звали, веома је близак са породицом Изетбеговић, а својевремено је био руководилац Одељења за тајно праћење Агенције. Мехмедагић је био припадник некадашње Службе државне безбедности СФРЈ, а у раним деведесетим радио је на осигурању Председништва БиХ, а касније као пратилац првог председника Председништва Републике Босне и Херцеговине Алије Изетбеговића. Незванично, у политичким али и међународним круговима, преговори о његовом именовању на чело ОБА трајали су дуго због ратне прошлости, која је спорна за званичнике у Републици Српској. 

Према његовим речима, све ово личи на стари сценарио који с времена на време, покушава да се спроведе, а за циљ има да дестабилизује РС.

Урушавање Српске сходно жељама оних којима РС није у срцу одвијало би се у неколико фаза, од којих би прва била организовање протеста на улицама Бањалуке, чему би претходило стварање вештачког незадовољстава. Циљ би био да се поткопају институције власти РС, после чега би уследили напади сиријских повратника и на крају би ту морао да умеша НАТО како би ‘донео мир и стабилност’, а знамо да је најближа НАТО база на територији Хрватске, која је чланица ове алијансе – објашњава Ћеранић.

Након тога би, додаје, ситуација која се тиче РС била веома забрињавајућа.

Дакле, то је неки план који се повремено подгрева из центара моћи којима РС није у срцу. Из тог угла, ја бих ову информацију посматрао сходно оној народној пословици ‘не гледај шта ти се каже, него ко ти каже’ – објашњава Ћеранић.

 

Извор: информер.рс / rs.sputniknews.com