Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ДОРОТЕЈ: Ево чега нипошто не смете да се одрекнете и шта треба да урадите…

Свети свештеномученик Доротеј је био епископ тирски од времена Диоклецијана, па све до времена Јулијана Одступника, под којим је био намучен и пострадао за православну веру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Живео на земљи сто седам година, и угодивши Богу преселио се у живот вечни 361. године. Био је врло учен муж. Написао многа поучна дела на грчком и латинском језику. Нарочито је чувена његова грчко-латинска Синтагма.

Беседа на данашњи дан налаже када не треба нарушавати пост, и каже да се не одричете могућности да помогнете другима када год сте у прилици:

Никада не нарушавај пост у среду и у петак. Тај пост је Црквом заповеђен и добро образложен. Ако си икад у животу нарушио тај пост, моли се Богу, да ти опрости, и више не греши.

Не одреци добра онима којима треба, кад можеш учинити. Не одриче ни теби Господ оно што теби треба, не одреци ни ти човеку, кога ти је Господ послао у сусрет, да куша срце твоје. Ако ти неки сиромах један пут у животу пружи руку за помоћ, подај му и не откажи. Твоја немилост пећи ће те као жеравица, и неће ти дати мира све док се не покајеш и не омекшаш срцем.

 

Извор: nadlanu.com