Издвајамо Свет

КИНА ЋЕ УРАДИТИ ОНО ЧЕГА СЕ СВИ ПЛАШЕ: Слетање на мрачну страну Месеца коју никада нико није посетио

Кина припрема планове за лансирање сонде на мрачну страну Месеца, наводи главни инжењер Лунарног истраживачког програма Кине (ЦЛЕП). Таква мисија није никад раније изведена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Главни инжењер, Ву Вејрен, недавно је на кинеској централној телевизији ЦЦТВ рекао да ће сонда Цханг’е-4 технички бити веома амбициозна:

„Тренутно расправљамо о месту за слетање сонде Цханг’е-4. Вероватно ћемо одабрати место које је незгодно за слетање и које је технички изазовно. Друге државе су одабрале ближу страну Месеца. Наш следећи потез ће вероватно бити слетање летелице на мрачну страну Месеца“.

Ву је додао да је у току детаљно проучавање изводљивости овакве мисије. Кинези су раније на Месец послали Цханг’е-3 и Yуту ровер, који су прилично допринели разумевању Месеца, а који још увек циркулишу на површини Месеца.

Вуова изјава је у складу са изјавом Јеа Пејџана, дизајнера и команданта државног лунарног програма, који је у марту натукнуо да Цханг’е-4 неће покушавати да уради исто што и Цханг’е-3, већ да ће циљ бити нешто изазовније.

Поред тога што би Кина добила престижно прво место у истраживању свемира, успешно слетање на мрачну страну Месеца би такође демонстрирало невероватне техничке вештине. Такође, такав подвиг би имао непојмљиву научну вредност.

Велики део мрачне стране Месеца прекрива кратер Ајткен, који представља један од највећих таквих кратера у соларном систему. На овом месту је месечев омотач прилично оштећен од ударца, те би научници могли да дођу до јединствених информација о унутрашњости Месеца, о томе од чега је сачињен и како је настао.

НАСА је неколико пута навела да је овај кратер одлично место за истраживање, а недавно је и објавила снимак мрачне стране Месеца, објављујући слике са Лунарног орбитера за извиђање.

Иако ће слетање на мрачну страну бити изазовно, кинески лунарни програм има велике шансе да успе у томе.

Лансирање сонде Цханг’е-4 се очекује око 2020. године и могуће је да ће Кина у програм укључити и међународне партнере.

Кина ће ући у последње поглавље своје мисије 2017. године, када буде лансирала Цханг’е-5 с циљем добијања узорака са Месеца који ће се вратити на Земљу.

Иако ће Цханг’е-4 бити лансиран касније, он ће бити резервна проба за Цханг’е-5 као што је за њега био Цханг’е-3.

Цханг’е-5 ће бити лансиран из најновијег центра за лансирање у јужној острвској провинцији Хајнан.

Истраживачке амбиције кинеског свемирског програма се не завршавају овде. Кина 2020. године планира мисију лансирања на Марс, која ће укључивати орбитер и модул за слетање. Узимање узорка са Марса се планира за 2030. годину.

 

Извор: Wебтрибуне.рс