Издвајамо Свет

ПЕНТАГОН ЗАПАЊЕН: Руси имају ракету, која за само неколико минута може да им уништи морнарицу!

Руска хиперзвучна ракета Циркон (Фото: Јутјуб)

Русија је извела 5 успешних летова хиперсоничне ракете која је у стању да уништи носач авиона са једним ударом, наводи се у новом извештају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Циркон крстарећа ракета путује брзином између 6.100 кмх и 7.400 кмх – пет до шест пута брже од брзине звука – и ставља Русију “пола деценије испред САД,“ наводи се у извештају.

То је чини бржом него било који противракетни систем, укључујући и оне за које се очекује да се појаве у наредне две деценије..

Руски војни аналитичар Владимир Тучков је рекао: “У Русији је тестирање таквог разарајућег оружја већ у току.“

“Очекује се да оно буде додато у руски арсенал између 2018. и 2020. године,“ рекао је он за Спутњик.

“Брзина од 6 Маха је више него довољна гаранција за превазилажење било ког противракетног система,“ рекао је он.

Стручњаци упозоравају да “незаустављиви“ пројектили могу значити катастрофу за морнаричке носаче авиона који вреде 6,2 милијарде фунти (7,9 милијарди долара), ХМС Краљица Елизабета и ХМС Принц од Велса.

САД троши скоро 600 милијарди долара (469 милијарди фунти) годишње на свој буџет за одбрану и има најмоћнију војску на свету.

Међутим, њихових 19 носача авиона би били немоћни да зауставе Циркон крстареће ракете, наводи се у извештају.

Тренутна морнаричка противракетна одбрана је опремљена само да обори прокетиле који путују брзином 3.700 кмх, што значи да би била бескорисна против Циркона.

Ово би присилило носаче авиона да се усидре изван њиховог процењеног распона од 800 километара.

То би учинило немогућим за носаче авиона и хеликоптере да достигну свој циљ, спроведу своју мисију, и да се врате без нестајања горива – ефикасно их чинећи бескорисним.

“Ово укључује не само системе који постоје данас, него и оне који би требало да се појаве током наредне две деценије.“

“Резултати које су Американци постигли 2013. године су постигнути, па чак и премашени, одавно од стране Русије,“ рекао је он.

Оружје се може монтирати на крстарицу Петар Велики већ 2018. године, извештавају руски државни медији.

Може се испалити са земље, мора и подморница, носећи експлозивне бојеве главе од високо експлозивних до нуклеарних.

“Амерички научници и инжењери ће морати да напрегну сваки нерв само да би избегли заостајање сувише далеко иза Русије у овој области,“ рекао је Тучков.

Циркон користи технологију надзвучног набојномлазног мотора, која меша гориво са ваздухом и омогућава да сагорева хиперсоничним брзинама.

То значи да пројектил може да путује невероватном брзином – покривајући 250 км у 2,5 минута, што је брже од метка из снајпера.

Овај застој у технологији је само последњи у дугом низу проблема са новим носачима авиона америчке морнарице након извештаја раније овог месеца у којима је откривено да су оптерећени техничким проблемима, суочавајући се са кашњењем и могли би премашити буџет.

 

Извор: Wебтрибуне.рс