Србија

СВИ К’О ЈЕДАН: Студенти у одбрани ћирилице!

БЕОГРАД – Представници Студентске организације „Алтернатива“ уручили су министру културе и информисања Владану Вукосављевићу листу са преко 3.200 потписа подршке мерама заштите језика и писма које су предложене у нацрту Стратегије културног развоја у Републици Србији од 2017. до 2027. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу потписницима петиције су студенти из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ниша, Косовске Митровице, Бањалуке, Источног Сарајева, Бијељине, Беча и других академских центара у Србији и иностранству.

Поред потписа подршке, делегација „Алтернативе“ коју су сачињавали студенти Правног факултета, Факултета политичких наука, Географског факултета, Правног факултета Џон Незбит и Универзитета Сингидунум у Београду, предала је министру Вукосављевићу „Платформу за развој и очување културе уз план културних активности“, у којој су садржане идеје и конкретни планови за њихову реализацију, усмерене на побољшање стања у култури и генерално статуса културе у друштву.

Министар Владан Вукосављевић je захвалио представницима студентске организације на овом виду подршке, уз заједничку оцену да је статус ћирилице једно од кључних идентитетских питања наше културе, народа и друштва.

Обострано је констатовано да би измене и допуне Закона о службеној употреби језика и писма требало боље да регулишу статус ћирилице у јавном саобраћају, имајући у виду да су предложена законска решења у складу са праксом у многим европским земљама у којима је заштита језика и писма једно од приоритетних питања.

Министарство културе и информисања позвало је и охрабрило све заинтересоване да узму учешће у јавној дебати поводом мера на заштити језика и писма предложених у нацрту Стратегије културног развоја.

Извор: РТС