Издвајамо Регион

ТАКО СЕ ТО РАДИ! РУМУНИ ОТКАЧИЛИ И ЕУ И ММФ: Повећавају плате са 1.000 на 2.700 евра!

Доњи дом румунског парламента је већином гласова усвојио закон о повећању плата у јавном сектору од јануара 2018. године. Закон је усвојен упркос критикама Европске комисије и Међународног монетарног фонда, јавља Ројтерс

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према том закону, за који је гласало 188 посланика а 28 било против, месечна плата најбоље рангираних лекара које запошљава национална здравствена служба наредне године ће порасти на 2.700 евра са садашњих 1.000 евра, док ће медицинске сестре зарађивати 900 евра уместо садашњих 530 евра, преноси агенција Франс прес. 

Плате појединих професора ће бити повећане за 100 одсто, а то повећање ће бити постепено реализовано у периоду од 2018. до 2022. године.

Ефекте такве измене, коју још увек треба да одобри председник Румуније Клаус Јоханис, осетиће 1,2 милиона државних службеника и коштаће близу десет милијарди евра у наредних пет година, наводи француска агенција.

Овај закон ће променити историју Румуније – изјавио је лидер левичарске Социјалдемократске странке (ПСД) Ливиу Драгнеа.

Европска комисија је недавно упозорила Букурешт да не подиже плате, а ММФ саопштио да је сукцесивно резање пореза у протекле две године већ значајно умањило државне приходе.

 

Извор: Танјуг