Издвајамо Свет

ТАЧИ И ХАРАДИНАЈ У ПАНИЦИ! ТРАМП МЕЊА ПОЛИТИKУ ПРЕМА ШИПТАРИМА: Председник САД против тзв. велике Албаније!

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Покрет за формирање ‘велике Албаније’ поново расте и прави хаос на Балкану, али Америка не сме да подржи албанску страну, која је направила највише проблема, пише магазин ‘Нешенел интрест’.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Доналд Трамп из корена ће променити политику Вашингтона према Албанцима на Балкану и одрећи се пројекта такозване „велике Албаније“, процењује угледни амерички магазин „Нешенел интрест“.

Овај медиј упозорава да „покрет за формирање велике Албаније“ поново расте и прави велики хаос, који може да изазове нове сукобе и ратове. Амерички аналитичари апелују да САД нипошто не смеју да понове грешке претходне политике и подрже албанску страну.

Информерови саговорници ове најаве из САД тумаче као „прву озбиљнију најаву заокрета досадашње политике САД према Балкану“!

Први корак ка променама
Ово је само први корак ка редефинисању политике САД према Западном Балкану
Марко Ђурић, директор Kанцеларије за Kосово.

‘Лоша слепа политика’

Према наводима „Нешенел интреста“, Вашингтон и НАТО пакт би морали да се што пре јасно дистанцирају од власти у Приштини и Тирани.

„САД и НАТО су доследно, често и слепо, подржавали политику албанских политичара на Kосову. Војна интервенција из 1999. године, вођена у циљу одвајања Kосова од Србије, представља један од најупечатљивијих примера. НАТО је у годинама након рата пасивно посматрао етничко чишћење српског народа од стране албанске мафије, а западни званичници су учинили мало тога, готово ништа, када су хришћанске задужбине неизмерне историјске вредности биле оскрнављене или уништаване“, наводи магазин, додајући да захтеви албанске мањине и даље расту.

„Војна интервенција Вашингтона и политичка подршка независности Kосова биле су непромишљене. Можда су амерички лидери искрено веровали да ће то донети мир и стабилност на Балкану, али се та политика показала дубоко погрешном. Покрет за формирање ‘велике Албаније’ поново расте и прави велике проблеме суседима. Ако се Балкан опет запали, што је сада веома могуће, САД треба да се уздрже од мешања. Вашингтон посебно не треба да понови грешке претходне политике и подржи страну која је направила највише проблема“, подвлачи „Нешенел интрест“.

Kоментаришући све ово, Марко Ђурић, директор Kанцеларије за Kосово, каже да је чињеница да се у западним стручним круговима чују гласови преиспитивања о „Албанцима жртвама“ и „Србима агресорима“ показатељ нових ветрова на геополитичкој сцени.

Kосово ни трећи пут не може у Интерпол

Генерална скупштина Интерпола расправљаће у септембру ове године трећи пут о пријему Kосова, али је сва прилика да ће Приштина још једном бити одбијена.
– Шансе да Kосово буде примљено у Интерпол су минималне захваљујући лобистичким активностима наше државе. Иако је генерални секретар Интерпола Јирген Шток обавестио шефа дипломатије лажне државе Kосово Скендера Хисенија о томе да ће се ово питање наћи на дневном реду, готово је извесно да од тога нема ништа… – истиче наш извор.

– Kад угледни амерички спољнополитички журнал препоручи Вашингтону да не пружи подршку великоалбанском пројекту, то јесте јако охрабрујуће за нас Србе. Али то је само први корак ка редефинисању политике САД према Западном Балкану. Свесни смо да се спољна политика великих сила веома тешко и споро мења, али на Србији је да снажењем спољнополитичких капацитета и учвршћивањем кредибилитета као гаранта стабилности у региону учини све да оно што је до јуче било тешко замисливо постане могуће… – подвлачи Ђурић.

Реметилачки фактор

На другој страни, генерал Срето Малиновић каже да је ово свакако добра вест за нашу државу.

– Пројекат „велике Албаније“ представља регионални реметилачки фактор. Подршка том настојању Албанаца изазвала би озбиљне сукобе са несагледивим последицама на Балкану. Признање независности Kосова већ је довољно ризичан и проблематичан потез међународног фактора предвођеног САД… – закључује Малиновић.

 

Извор: Информер.рс