Издвајамо Регион

ТАЈНИ ДОКУМЕНТ ЦИА ОТКРИВА: Алија није пристао на прекид рата а онда су га Американци уценили овим списком!

Фото: Јутјуб

БЕОГРАД – Америчка обавештајна агенција ЦИА објавила је тајни документ од 15. новембра 1995. са преговора у Дејтону, којима је окончан рат у БиХ, који сведочи чиме је Алија Изетбеговић практично био уцењен да потпише мировни споразум.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Тако се у документу који је насловљен на Тонија Лејка на три стране доносе ” прочишћене теме за разговор” које су припремљене уочи састанка са Изетбеговићем.

 

Између осталог, на састанку је требао истаћи како није дошао да преговара, већ само да подржи ставове Ричарда Холбрука, који је овлаштен од председника САД-а Била Клинтона за преговоре.

 

Будући да је остало још само неколико сати, дошао је у име Клинтона с поруком да предлог о подели територија није савршен, али омогућава више од 51 посто, што је најбољи могући договор, док ће наставак сукоба донети нове жртве без загарантованих исхода.
У документу се истичу да Изетбеговићу треба пренети да је Клинтон свестан тежине преговора, али и да је разочаран јер након 16 дана није постигнут договор.

 

Потом се на посљедњој страници наводе тезе које ће се користити “ако је потребно, да се одлучи у време састанка”. Тамо је набројано шест ставки:

 

1. Ако ваша Влада не жели да прихвати мировни споразум који Срби могу прихватити и онај који је подржан од стране Контакт групе, неће бити:
– Снага Сједињених Америчких Држава на терену,
– Имплементације НАТО­ и
– Економске помоћи и помоћи при обнови.

 

2. Конгрес неће одобрити, нити ми можемо од њих тражити, програм за опрему и тренинг од стране САД.а

 

3. УНПРОФОР­ ће се повући. Босна би се могла наћи без икакве војне подршке Запада и без формалне подршке.

 

4. Ако се овај процес не закључи на задовољавајући начин у Дејтону у наредној фази састанци ће се одржати у Паризу или негде друго. Сједињене Америчке Државе ће бити у далеко мањој могућности да утичу на исход, а то ће бити на штету БиХ.
5. Много тога је у питању за Вас, Босну, Сједињене Америчке Државе и председника. Позивамо вас да пажљиво размислите о Дејтону и изгледима за будућност након мира у Босни уз подршку Сједињених Америчких Држава и међународне заједнице.
6. Врло добар резултат је на дохват руке. Не дозволите да промакне.

 

Извор: Курир.рс/далсивалтер.цом