Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ЦРВЕНО СЛОВО: Ово је важан празник за све чије име је…

Данас славимо светог цара Константина и његову мајку царицу Јелену, па многи сматрају да је овај дан управо један од најзначајнијих у години за све оне жене које се зову управо – Јелена. Поред тога што су данас и велике летње Задушнице, када се сви верници сећају својих мртвих, у православном календару је овај 3. јун и црвено слово

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Православни верници и СПЦ прослављају данас светог цара Константина и његову мајку царицу Јелену, па многи сматрају да је овај дан управо један од најзначајнијих у години за све оне жене које се зову управо – Јелена. Поред тога што су данас и велике летње Задушнице, када се сви верници сећају својих мртвих, у православном календару је овај 3. јун и црвено слово. Цар Константин и царица Јелена увек се празнују истог датума, па се данас само поклопило да и празник мртвих буде исте суботе.

Константин је дошао на престо и наследио оца, и одмах се суочио са три велике борбе. Једну против Максенција, тиранина у Тиму, другу против Скита на Дунави и трећу против Византинаца.

Пред битку са Макценцијем, цар је био забринут и сумњао је у свој успех. Тада му се у сред дана појавио пресјајан крст, сав окићен звездама и на крсту написано: “Овим побеђуј”. Он је наредио да се искује један такав крст попут онога на небу, и њега су носили испред војске.

Силом крста, он је задобио славну победу над бројно надмоћним непријатељем. Максенције се удавио у реци Тибру. Одмах потом Константин је издао знаменити Едикт у Милану 313. године, да престану гоњења хришћана.

Када је победио Византинце, саградио је предиван град на Босфору, и назвао га Константинопољ. Након тога се разболео и пао у постељу. Онда су му се јавили епископ Петар и Павле и рекли му да потражи епископа Силвестера, који ће га излечити од страшне болести. Тако је и бил

Света Јелена, благочестива мајка царева је посетила Јерусалим и пронашла часни Крст господњи. Затим је на Голготи саградила цркву Васкрсења и још многе друге цркве по Светој Земљи. Упокојила се у 80. години, а цар Константин ју је наџивео тек десет година, и преминуо је у 65. у Никомидији. Тело његово је сахрањено у цркви Светих Апостола у Цариграду.

Данас се помолите овим свецима МОЋНИМ РЕЧИМА:

“Креста твојего образ на небеси видјев, и јакоже Павел званије не от человјек пријем, во царјех апостол твој Господи, царствујушчиј град в руцје твојеј положи: јегоће спасај всегда в мирје, молитвами Богородице, једине человјекољубче. Амин!”

 

Извор: Телеграф.рс