Издвајамо Србија

ДОСТА ЈЕ БИЛО: Двоглави фикус-премијер Србије

Од победе на председничким изборима, председник СНС-а и Србије прекршио је Устав своје земље више пута. Ових дана, најавом да ће Ана Брнабић бити економски премијер фокусиран на дигитализацију, а Ивица Дачић политички, најављује још једно кршење Устава, јер за овакву скаламерију не постоји никакав законски оквир. Остало је још само да се мандатару фикусу, поред ментора кога је сама најавила, одреде шеф и чланови кабинета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наравно, у парламентарном систему какав постоји у Србији, а у ком председник СНС-рбије ипак узме себи за право да именује председника Владе, у систему у коме председник државе не поднесе оставку на место председника СНС-а већ са тог места настави да влада земљом, још једна противуставна одлуку каква је ова о “двоглавом фикус премијеру” је очекивана.

Устав Републике Србије – Подела власти
Члан 4.

Правни поредак је јединствен.
Уређење власти почива на подели власти на законодавну, извршну и судску.
Однос три гране власти заснива се на равнотежи и међусобној контроли.
Судска власт је независна.

Србија на жалост нема три гране власти. Има само једну. Партијску. Она контролише и неформалну четврту грану – медије. То је тако било и за време Бориса Тадића. То је тако и данас.

Остаје једно очигледно питање које ниједан чинилац те четврте гране власти не поставља: Зашто је председник СНС-рбије предложио за премијера особу за коју сумња да може да обавља свој посао?

Ово су чланови Устава Републике Србије које председник СНС-рбије јасно и недвосмислено крши:

Забрана сукоба интереса
Члан 6.

Нико не може вршити државну или јавну функцију која је у сукобу са његовим другим функцијама, пословима или приватним интересима.
Постојање сукоба интереса и одговорност при његовом решавању одређују се Уставом и законом.

Положај председника Републике
Члан 111.

Председник Републике изражава државно јединство Републике Србије.

Неспојивост функција
Члан 115.

Председник Републике не може обављати другу јавну функцију или професионалну делатност.

Председник Владе и чланови Владе
Члан 125.

Владу чине председник Владе, један или више потпредседника и министри.
Председник Владе води и усмерава рад Владе, стара се о уједначеном политичком деловању Владе, усклађује рад чланова Владе и представља Владу.
Министри су за свој рад и за стање у области из делокруга министарства одговорни председнику Владе, Влади и Народној скупштини.

Доста је било