Издвајамо Русија

ПУТИН ОТКРИО: Пет пута сам био МЕТА АТЕНТАТОРА, жив сам захваљујући…

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Руски председник Владимир Путин изјавио је у интервјуу редитељу Оливеру Стоуну да је био мета неколико покушаја атентата, док је за бившег припадника америчке специјалне службе Едварда Сноудена рекао да није издајник, иако не одобрава све његове поступке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин је истакао да је задовољан радом својих телохранитеља. Стоун је Путину рекао да је чуо да је било најмање пет покушаја атентата на руског лидера.

– Није као на Фидела Кастра, ког сам такође интервјуисао. Мислим да је у његовом случају било око 50 – казао је Стоун.

Путин је казао да је разговарао са Кастром о томе.

– А он ми је рекао: „Знаш ли зашто сам још жив? Питао сам га „Зашто?“ „Зато што сам увек лично решавао питање моје безбедност“ – казао је Путин, истичући да верује свом обезбеђењу.

На констатацију Стоуна да је први корак у припреми атентата убацивање у безбедносне редове председника, Путин је одговорио: „Знате ли шта кажу Руси? Коме је суђено да буде обешен, неће се удавити“.

О томе да ли зна каква му је судбина, Путин је рекао да „само Бог зна нашу судбину – и моју и вашу“, пренела је агенција Тасс.

Дотакли су се и теме шпијунирања, а Путин је казао да руске специјалне службе раде искључиво по закону.

Председник Русије сматра да Сноуден није издао америчке интересе, иако не одобрава све његове поступке, пренео је РТ.

– Сноуден није издајник. Он није издао интересе своје земље, нити је пренео информације некој другој земљи. Све што је радио радио је јавно. Ако му се није свиђало нешто на послу, требало је да једноставно да отказ. Али он је отишао корак даље. То је његово право. Али питали сте ме да ли је то било исправно или погрешно – ја мислим да је погрешно – рекао је руски председник, а пренео „Спутњик“.

Сноуден је 2013. године објавио поверљиве документе о обимном шпијунирању које су САД вршиле широм света. Русија је касније те године одобрила привремени азил Сноудену, а он је 2014. године добио трогодишњу боравишну дозволу у овој земљи. Та дозвола касније је продужена до 2020. године.

Очекује се да ће Путинов интервју бити емитован на америчком каналу „Шоутајм ТВ“ у четири дела од 12. до 15. јуна.

Стоун већ две године ради на филму „Интервјуи с Путином“ који ће почети да се приказује 12. јуна на „ЦБС“.

 

Извор: Танјуг