Издвајамо Свет

ПУТИН ЗАГРМЕО И УЗДРМАО ЦЕО СВЕТ: САД су створиле и подржавају терористе, Русија никада неће постати амерички вазал!

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да су амерички политичари направили „велику грешку“ фокусирајући се на антируску реторику током предизборне кампање за председничке изборе прошле године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„На жалост, Сједињене Америчке Државе развиле су моду да спекулишу и, рекао бих, злоупотребљавају руско питање током изборне кампање. Затим нам говоре ’Немојте да обраћате пажњу на ово! Морате да схватите да је то само предизборна реторика, касније ћемо се договорити са вама.‘ Али жртвовање међународних односа у току актуелних политичких процеса је, верујем, велика грешка“, рекао је Путин у интервјуу америчком режисеру Оливеру Стоуну за документарну серију чији је први део ноћас емитован на америчкој телевизији „Шоутајм“.

Руски председник сматра да Москва не може да поздрави изјаве Пентагона да је Русија главна претња за САД.

„Напротив, ми смо увек били спремни за дијалог у било којој области сарадње“, истакао је Путин.

Истовремено, Путин је објаснио да је америчка стратегија да се уништи руска привреда и смени руководство, од земље направи савезник и на крају узме њен нуклеарни арсенал.

„Таква варијанта мишљења, таква варијанта политике је могућа. Уколико је то тако, мислим да је то погрешна политика, управо зато што такав поглед на односе са Русијом није усмерен на будућност. Људи који тако мисле не гледају најмање 25-50 година унапред. А уколико би погледали, онда би вероватно, изградили односе са Русијом на други начин и не би покушавали да је претворе у свог вазала“, истакао је он.

Путин је, такође у првој епизоди серијала Оливера Стоуна, предложио Вашингтону да са Москвом гради равноправне односе, а не да троши милијарде долара на одбрану.

„Главна ствар у Русији је њен народ са његовим идентитетом, његовим унутрашњим стањем. Тај народ не може да постоји изван свог суверенитета, своје државности, и разумевање тога, а не претња нуклеарном одмаздом треба да подстакне све наше западне партнере да граде дугорочне равноправне односе са Русијом. И тада неће бити потребе да се троши толико пара на одбрану“, нагласио је руски лидер.

Путин такође верује да га западни медији зову „цар“, јер они воле такве старе стереотипе.

„Чини ми се да им се то свиђа и зато и причају о томе. Они тога не могу да се отарасе“, додао је Путин.

Говорећи о мешању у унутрашње послове других земаља, Путин је у филму рекао да се Русија никада не меша у унутрашње политичке процесе других држава, за разлику од многих својих партнера.

„За разлику од многих наших партнера, ми се никада не мешамо у унутрашње политичке процесе других земаља, то је један од принципа нашег рада“, рекао је Путин у првој од четири епизоде документарног серијала Оливера Стоуна под називом „Путинови интервјуи“.

Међународна телевизијска мрежа Шоутајм ноћас је, по централноевропском времену, емитовала први од четири дела документарног филма о председнику Русије Владимиру Путину, које је снимио и режирао прослављени амерички редитељ Оливер Стоун.

Русија и НАТО

Руски председник је уверен да је перспектива да Русија приступи НАТО-у унервозила САД. „Зашто су наши партнери нервозни? Зато што, ако се Русија придружи, као прво, она ће увек имати свој глас, ми нећемо дозволити да се нама манипулише, али наши амерички пријатељи не смеју ни да помисле на то?“, рекао је Путин.

Он је рекао да је говорио о могућности да се размотри улазак Русије у НАТО током једног од разговора са председником Билом Клинтоном у Москви, коментар руског лидера, како је рекао, изазвао је нервозу у америчкој делегацији.

Путин је, такође, назвао грешком совјетског лидера Михаила Горбачова чињеницу да није забележио документарно питање о неширењу НАТО-а. „То је грешка… Горбачова. У политици треба бележити ствари. Чак и забележене ствари често се нарушавају. Он је једноставно разговарао и решио да је на томе све завршено. То није тако“, рекао је руски председник.

О Ал Каиди и терористима

Путин је рекао да су Сједињене Америчке Државе криве за стварање терористичке групе Ал Каида. Ал Каида није резултат наших активности. То је резултат активности наших америчких пријатеља. То је почело још у време совјетског рата у Авганистану, када су америчке обавештајне агенције подржавале различите правце исламског фундаментализма у борби против совјетских трупа у Авганистану. Американци су сами створили Ал Каиду и Бин Ладена“, истакао је руски председник.

Истовремено, он је рекао „ми имамо апсолутно чврсто мишљење да наши амерички партнери само говоре о подршци Русије, говоре о спремности да сарађују, укључујући и у борби против тероризма, а заправо искоришћавају ове терористе за потресање унутрашње политичке ситуације у Русији“.

Путин је додао да су САД подржавале терористе у Чеченији и политички и финансијски, када су федералне трупе тамо оперисале. „Ако говоримо о политичкој подршци за то не требају докази. То се радило јавно, отворено. А што се тиче оперативне подршке, финансијске, имамо доказе за то и, штавише, неке од њих смо чак пружили нашим америчким колегама“, нагласио је руски председник.

Према његовим речима, ЦИА је касније упутила писмо да агенти сматрају да имају право да одржавају односе са свим представницима опозиционих снага и да ће то наставити да чине, а при томе је било јасно да су у питању терористичке структуре које су се представљале као обична опозиција.

Распад СССР — катастрофа XX века

Путин је назвао распад СССР катастрофом XX века. „Често сам чуо критике на свој рачун да ми је жао због распада Совјетског Савеза. Прво и најважније, јесте чињеница да се након распада Совјетског Савеза 25 милиона руских држављана за једну ноћ нашло у иностранству и то је заиста једна од највећих катастрофа XX века“, истакао је он.

Руски председник је истакао је да држављани СССР живели у јединственој држави, имали су породичне везе, посао, стан, били су равноправни, али су се у тренутку нашли у иностранству. „А у земљи су се прво појавили знаци, а затим и грађански рат широких размера. И, наравно, ја сам све то врло добро видео, поготово када сам постао директор Федералне службе безбедности“, додао је Путин.

Он је признао да је био уништен система социјалне заштите, заустављени читави делови привреде.

Према његовим речима, генерални секретар ЦК КПСС Михаил Горбачов и његово окружење „нису схватали које су промене потребне и како да се остваре“. „Његова заслуга је да је (Горбачов) осетио потребу за променом, то је тачно, и да је покушао да промени сâм систем, али проблем је у томе да је он сâм био лош“, нагласио је Путин. Према његовим речима, нико није знао шта да уради да би се променила ситуација у земљи и зато су тадашњи лидери „и довели до распада земље“.

Јељцин није бежао од одговорности

Говорећи о првом председнику Русије Борису Јељцину Путин је истакао да је он никада није бежао од одговорности. „Једна од тих предности је то што он никада није бежао од личне одговорности. Он је умео ту личну одговорност да преузме на себе. Али, оно што сте ви рекли (проблеми са алкохолом) — да, то мора да се призна, то је постојало“, рекао је Путин.

Истовремено, актуелни руски лидер је признао да не зна зашто га је Јељцин изабрао за наследника. Путин мисли да до сâмог краја није био сигуран да ће постати шеф државе. „Једноставно сам одлучио да ако је судбина тако хтела, онда треба ићи до краја. И тада нисам засигурно знао да ћу бити председник. Нико није дао никакве гаранције у том смислу“, додао је он.

Међутим, Путин је признао да када је Јељцин желео да га постави за премијера, он је прво одбио.

„Али, када ми је Јељцин предложио први пут, одбио сам. Позвао ме је у свој кабинет, рекао да жели да ме именује за премијера и да би желео да се ја затим кандидујем за председника. Рекао сам му да је то веома велика одговорност, да ће то променити цео мој живот и да нисам сигуран да сам за то спреман“, објаснио је он.

Стоун је током пуне две године снимио серију разговора са Путином у укупном трајању од преко 19 сати и створио, како је најављено „досад невиђен материјал о руском председнику“ који се у Америци од синоћ емитује током четири вечери заредом.

Најавни одломци серијала који су се могли погледати на Јутјубу покренули су бурне дискусије о наводном мешању Русије у америчке изборе и могуће везе Москве и Трампове администрације. Стоун је изјавио да не верује да је Русија помогла Трампу да постане председник и истакао је да га је Путин импресионирао лидерским квалитетима.

„Уочи интервјуа нисам морао да се договарам са њим — није било забрањених питања, све је било потпуно под нашом контролом“, рекао је амерички режисер уочи премијере. Њему и продуценту Фернанду Суличину дозвољен је, како наводе западни медији, досад незабележен приступ Путиновом личном и професионалном животу.

Стоун је председнику Русије током сати и сати разговора постављао питања о многим темама — од политике Москве у Сирији и Украјини, до све лошијих односа Русије са Вашингтоном. Редитељ филмова о Кенедију и документараца о Едварду Сноудену Путина је описао као „скромног“.

„У руском председнику нисам видео човека који, како тврде његови критичари, наређује убиства политичких противника и новинара и има богатство које је стекао захваљујучи положају“, рекао је, између осталог, Оливер Стоун.

„Покушао сам да му поставим онолико смела питања колико је било могуће“, казао је познати редитељ, који жели свет који живи у хармонији и у којем су Русија и САД партнери.

 

Извор: rs.sputniknews.com