Издвајамо Свет

РУСИЈА УЗВРАЋА УДАРАЦ АМЕРИЦИ: Путинов пријатељ и врсни шпијун „СОКО“ слеће на БАЛКАН и имаће посебан задатак за СРБИЈУ!

Ново задужење Путиновог пријатеља из КГБ дана Николаја Патрушева на месту специјалца за Балкан руска је реакција на ширење НАТО и ЕУ и најава нове офанзиве, сматрају аналитичари.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија нема времена за губљење: Патрушев је показатељ да Кремљ жели чвршћи приступ балканским земљама – нарочито Србији, која је можда и последње њихово (какво-такво) уточиште.

Како НАТО прикључује све више балканских земаља, САД ревитализују своју улогу, а Европска унија се активније укључује у деловање на Балканском полуострву, тако и руска политика постаје чвршћа, сматра Драган Ђукановић, потпредседник Института за међународну политику.

– У томе се Русија понаша као свака велика сила. Видећемо колико ће моћи да ураде сада кад је и Македонија на убрзаном путу ка НАТО, а у БиХ су ствари на стендбају. Руско деловање је увек исто: важно им је само да што мање држава уђе у НАТО, а што се Србије тиче – битно им је да истрајемо на принципу војне неутралности – каже Ђукановић.

Аналитичар Душан Јањић сматра да је ово идеалан тренутак за Русију да појача своје присуство.

– Сада имају јачи утицај него икада, и у парламенту, али и у влади. Јер, позиција Ивице Дачића је јача, а ту је и канцеларија бившег председника Николића која легализује, институционализује те посебне релације са Русијом. Они су, такође, ових дана јасно поручили да ако Србија уђе у ЕУ – више није стратешки партнер. Дакле, Руси намеравају да се боре и против уласка Србије у Унију – каже овај политички аналитичар.

Јањић, ипак, није сигуран шта би Руси могли да понуде Србији.

– Могу да заиграју на оно што имају, а то је пре свега велики новац који су дали политичарима и невладиним организацијама. Наравно, они рачунају и на јавно мњење, за које сматрају да је на страни Русије. Ове године Србија ће морати да се одлучи: ЕУ или Русија, нема више простора за маневар – каже Јањић.

Николај Патрушев (Фото: Јутјуб)

Постављање Патрушева дефинитивно говори у прилог тези да се ситуација заоштрава. „Соко из Кремља“, обавештајац од каријере и блиски сарадник руског председника, шеф руског безбедносног савета, познат по ватреном национализму, завереничком погледу на свет и великом искуству у шпијунирању – ово је профил новог руског специјалца за Балкан.

Укључивање бившег шпијуна указује на тврдокорнији приступ региону, сматра и реномирани портал „Политико“.

– Његова идеолошка позиција сасвим је јасна: најпознатији је као креатор анексије украјинског Крима 2014. године, а запажене су и његове изјаве у којима оштро критикује амерички притисак на Русију, „агресивно” понашање НАТО, спољну политику ЕУ, а упозорава и на успон нацизма у источној Европи – пише овај портал.

У сусрет оптужбама за учешће руских шпијуна у покушај државног удара у Црној Гори, Патрушев је, подсећа „Политико“, пожурио у Србију да смири страсти, што су руске власти ипак енергично демантовале.

Руски циљеви на Балкану

1. Зауставити даље ширење НАТО алијансе: након пријема Црне Горе, само су Македонија, БиХ и самопроглашено Косово ван ње.

2. Успорити процес ширења ЕУ на Балкану, јер би усклађивање спољне политике значило увођење санкција Русији.

3. Да се отварањем центара попут оног у Нишу појача присуство руских обавештајних снага у земљама Балкана.

4. Да се утицањем на јавно мњење – путем медија али и политичара – појача руска пропаганда, па с тим и симпатије према овој земљи.

5. Да се инвестицијама, попут оних у сфери енергетике, створи економска зависност земаља, и на тај начин оне задрже у сфери утицаја Русије.

Патрушев је реакција на Хојта Јиа

Нова незванична функција Николаја Патрушева могла би бити и руска реакција на именовање Хојта Брајана Јиа – Трамповог човека на Балкану.

Иако његова званична функција помоћника заменика државног секретара САД за Европу и Евроазију не звучи импозантно, Ји је у дипломатским круговима познат као специјалац за „кризни менаџмент“: где год се појавио политички пожар – као у Македонији и Албанији – Ји је ситуацију смиривао, односно решавао у корист САД.

Чињеница је и да је један од ретких који је преживео Трампову чистку међу носиоцима спољне политике. Познат је као „мирођија у свакој чорби“, „мађионичар“, „кризни оперативац“ и прави је такмац Патрушеву. Остаје да се види шта ће повећано интересовање сила донети Балкану.

 

Извор: Блиц