Издвајамо Србија

ШТА РАДИ ОВАЈ ЧОВЕК? Један од првих Вучићевих потеза – вратио заставу ЕУ у зграду Председништва

Председник Србије Александар Вучић вратио је заставу Европске уније у зграду Председништва Србије и то је један од првих потеза који је повукао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Председништву Србије, уз српску, поново је постављена и застава ЕУ и то неколико година пошто ју је из Андрићевог венца изнео тадашњи председник Томислав Николић, пише „Блиц“.
Застава ЕУ први пут је унета у овај објекат 2. марта 2012, када је обележено добијање статуса кандидата за чланство у Унији. На тај начин Србија је стекла право да користи поједине симболе Брисела.

Осим на Андрићевом венцу, тада је застава ЕУ окачена и на зграде Владе Србије, Скупштине Србије и Скупштине града Београда.

Како се наводи на сајту ЕУ, поред тога што представља европски савез држава, застава Уније има и шире значење – симбол је јединства и идентитета Европе. Круг који чине златне звездице представљају „солидарност и хармонију међу народима Европе“.

Број звездица на застави и проширење

Иначе, број звездица није повезан са бројем чланица ЕУ. На застави се налази 12 звездица, пошто је тај број, према многим традицијама, симбол савршенства, целовитости и јединства. Застава се зато не мења без обзира на проширења Уније.

Лидери тадашње Европске заједнице 1985. су усвојили ову заставу као званични амблем.

Од 1986. заставу користе све европске институције. Европска застава је једини симбол Европске комисије, док друге институције, попут Европског парламента или Савета ЕУ, поред те заставе имају и свој амблем.

 

Извор: Блиц / Б92