Издвајамо Србија

СКАНДАЛОЗНО! САВЕТ ЕВРОПЕ: Дајте мигрантима право гласа, држављанство, сигуран посао…

МИГРАНТИ доприносе свакодневном економском, друштвеном, демографском и мултикултурном богатству Европе. Онима који у једној земљи бораве више од пет година, треба дати право гласа на локалном нивоу и олакшати поступак за стицање држављанства. Мигранти се охрабрују да активно учествују у раду политичких партија. У блиској будућности сви видови миграција биће све присутнији, а будући талас ће извесно бити везан за климатске промене.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То, између осталог, пише у једном од чак четири предлога резолуције о избеглицама и мигрантима која су се нашли пред посланицима Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру. Земље чланице СЕ, међу којима је и Србија, позивају се да поштују права и достојанство свих избеглица и тражилаца азила, да им гарантују правну, финансијску и социјалну заштиту. Предлаже се и стварање заједничког европског система социјалне заштите. Мигрантима, како се наводи, треба обезбедити усавршавање, деци тренутни приступ школству и дати приоритет спајању породица. Предлаже се и увођење специјалне личне карте. Резолуције су поднели чланови ПС СЕ из Португалије, Грчке, Италије и Финске.

Од ЕУ се, између осталог, тражи да појача борбу против илегалних водича, повећа финансијску помоћ, новчано поспеши добровољни повратак, одвоји средства за пројекте везане за миграције на северу Африке, озбиљно размисли о отварању нових прихватних центара ван територије Европе, увећа капацитете за пријем на свом тлу и затвори све неадекватне центре. Наводи се да је годину дана после споразума између ЕУ и Турске број избеглица и миграната значајно смањен и да је са 2.000 људи дневно спао на око сто. Као директна последица овог договора, мигранти су блокирани на „балканској рути“, готово сви у Србији (5.633) и у Бугарској (5.560). Од оних који су успели да поднесу захтев за азил у Грчкој, тренутно на одговоре укупно чека 67.000 људи.

ЛАКШИ ПРИСТУП ТРЖИШТУ РАДА

Како се наводи треба укинути и бирократске препреке за интеграцију миграната и олакшати им приступ тржишту рада. Земље се позивају да легалним токовима привуку мигранте специјалисте у својим областима.

 

Извор: Г. ЧВОРОВИЋ, Новости.рс