Издвајамо Свет

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ЗАПАЊИО СВЕТ: Џихадисти су споредна ствар, кад они нестану тек онда почиње прави рат …

Бригадни генерал Чарлс Коркоран из америчког ваздухопловства се бори против ИСИС-а, али такође верујје да је та борба “споредна ствар“ за праву борбу “држава на државу“ која ће почети када ИСИС “нестане.“

Милитарy.цом је разговарао са Коркораном у његовом штабу у Уједињеним Арапским Емиратима; најзанимљивији део извештаја гласи:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током интервјуа у својој канцеларији, Коркоран је нагласио: “Овде смо да се боримо против ИСИС-а,“ али је такође указао на мапу Сирије и Ирака како би означио области као “црвене,“ или контролисане од стране Исламске државе.

“Прилично је јасно да ће у неком тренутку “црвено“ нестати,“ рекао је он,“ и ми ћемо имати борбу “држава на државу.“ ИСИС је споредна ствар… али шта се догоди када се друго двоје састану? Стратешки, када ИСИС нестане, то је прави проблем.“

Надајмо се да Коркоран овде нагађа, а не да говори о стварним плановима САД-а. Америчко ваздухопловство је – заједно са специјалним снагама – традиционално највише полудела грана за ратом, од свих грана Пентагона.

Постоји врло мало ратова које су ове ваздушне снаге виделе и да им се нису свидели. Генерал америчког ваздухопловства – генерал-потпуковник Џефри Хариган – такође је врло вероватно намерно саботирао Кери-Лавров споразум о прекиду ватре у септембру 2016. године тако што је извршио напад на сиријску војску у источном граду Деир ез Зор и убио око њих 100.

Коркоран каже за Милитарy.цом да када су амерички борци оборили сиријски Су-22 и два иранска дрона, у сваком од ова три инцидента су одлуку да се обарање обави су донели пилоти у ваздуху:

У сваком од ових обарања, која су укључивала авионе са других локација, амерички пилоти су донели одлуку да пуцају у склопу параметара правила ангажовања, рекао је Коркоран. У сва три случаја, “беспомоћни авиони,“ попут танкера и ваздушних мостова, напустили су ваздушни простор због неизвесности од онога шта би Сиријци или Руси могли да учине следеће, рекао је он.

Ово, ако ништа друго, значи да су америчко ваздухопловство и морнарица прописале врло еластична правила ангажовања за Сирију.

Коркоран командује 380. ваздушним експедиционим крилом које се бави извиђањем, ваздушном контролом и операцијама допуњавања горима за снаге УСАФ-а које су посвећене америчким операцијама у Сирији и Ираку.

 

Извор: Wебтрибуне.рс