Здравље Издвајамо

ВЕЧИТА ДИЛЕМА РОДИТЕЉА: Др Даница Грујичић одгонетнула ДА ЛИ ТРЕБА ВАKЦИНИСАТИ ДЕЦУ ИЛИ НЕ (ВИДЕО)

Неурохирург, Даница Грујичић начелница Одељења за неуроонкологију Kлиничког центра Србије и редовни професор на Медицинском факултету у Београду, председник хуманитарне организације Здрава Србија, одгонетнула је вечиту дилему родитеља ‘да ли децу треба вакцинисати’ стога вам њен текст који је објављен на Фејсбуку у целости преносимо…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све већа фама се диже око питања да ли треба вакцинисати децу или не?! Постоји пуно родитеља који не знају да шта да раде. А чињеница је да вакцинација опада. И то поготово највећа дилема постоји око давања ММР вакцине.

Пре свега вакцине су велико достигнуће човечанства које су спречиле милионе оболелих и заражених и то не може да се доводи у питање. То је чињеница. Тако да питање да ли треба вакцинисати децу не треба доводити у питање. Оно о чему треба да се размишља, дебатује је квалитет вакцине и које вакцине треба да буду обавезне. Сматрам да су такве расправе неопходне. Али те расправе морају бити у оквиру струке пре свега педијатара који раде са децом затим епидемиолозима! О томе не треба да расправљају људи који немају везе са медицином и да те ставове пласирају у јавност.

Зашто немамо домаћу вакцину и зашто је уништен Торлак!?

Оно иза чега морају да стану сви грађани Србије и за шта ћу се борити свом снагом са својим колегама то је да вратимо производњу домаће вакцине Торлаку! То није питање економије то је питање националне безбедности. Заштита најосетљивије популације друштва, деце, мора бити стратешки и безбедносни приоритет ове држaве. Торлак мора бити приоритет ове државе! Можда нема сумње у квалитет увежених вакцина али зашто дозволити неком да злоупотреби ту позицију у односу на можда политичке или неке друге односе?! Торлак је једнако стратешки циљ као и извори пијаће воде, земље, шума, итд. Без домаће вакцине ми смо зависни! Очекујем да за Торлак прво стану све жене!

Поверење у лекара

Нажалост свесна сам да се поверење у лекара губи звог лошег система здравства, доста због медија и сл. Али немојте никада да доводите у питање знање лекара. Можда је некада потребно да тражите и мишљење од 5 лекара да би били сигурни али и то је боље него да савете о лечењу тражи преко интернета и преко гласина у чаршији!

Обавезност вакцине

Често се поставља и питање да ли вакцине треба да буду обавезне пошто у западно европским земљама нису обавезне. Проценат у западноевропским земљама је преко 95% процената вакцинисаних код нас сваке године се не вакцинише преко 20 000 деце (негде око 75% вакцинисаних). Овде пре свега лекари а и медији морају да едукују становништво! Лекари пре свега морају да схвате своју одговорност и страхове људи и да се се посвете родитељима.

Да им дају све одговоре на сумње у вези вакцине и да не схватају то површно! Ако треба и десет пута да разговарају са родитељима како би му отклонили страхове. Постоји та прича “нека свако одлучује за своје дете“. Да занемаримо чињеницу да дете има право на сигурно и здраво одрастање и да не можете уверења родитеља да третирате на детету! (замислите радикални пример јеховиних сведока који не дозвољавају деци да приме трансфузију крви и деца умиру).

Не можемо да оптеретимо обичне људе да морају да доносе толико претешке одлуке. Па зато ваљда ова држава и школује лекаре да би помагали свом народу. А не да сваки грађанин мора да заврши мед. факултет да би знали како да лече своје дете. Зато лекари морају да се посвете народу (знам колика је плата)… и да држава уради све да врати лекару стари углед у друштву и да се поново изгради поверење пацијент – лекар. И у томе се истиче идеја породичног лекара!

 

Извор: Kurir.rs