Издвајамо Свет

ЗЛО СЕ УДРУЖУЈЕ: САД, Британија и Норвешка се договориле да заједно лове руске подморнице

Главни инструмент лова на подморнице требало би да буде извиђачки авион Boeing P-8A Poseidon.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

САД, Велика Британија и Норвешка су се договориле да ближе сарађују на праћењу руских подморница у северном Атлантском океану.

Главни инструмент лова на подморнице требало би да буде извиђачки авион Boeing P-8A Poseidon. Прошле године су и Британија и Норвешка склопиле споразуме о набавци ових авиона, преноси USNI News.

У тексту договора Русија се не спомиње директно, али је војно руководство земаља НАТО-а раније саопштило да се ради управо о мерама против руске претње због интензивирања активности руске подводне флоте, пише портал.

Потписани договори подразумевају ближу координацију операција у северном Атлантском океану и у другим регионима, размену инфраструктуре, заједничко одржавање технике.

Осим тога, овај документ би могао да представља основу за озбиљније активности, налик на оне које су раније спроводиле САД и Британија, када су се договориле о размештању америчких извиђачких авиона у Шкотској. Тим пре што Норвешка своје авионе неће добити пре 2022. године, тако да ће се у овој земљи вероватно налазити амерички P-8A.

Експерт истиче да земље НАТО-а на тај начин обнављају тип сарадње из времена хладног рата, преноси „Взгляд”.

 

Извор: Руска реч