Издвајамо Регион

Како је Барања одузета и отета Србији па дата Хрватској

НОВИ САД – Покрајински одбор Српске народне партије (СНП) за Војводину затражио је данас од надлежних органа, поводом позива политиколога из Загреба Марка Грдешића да учесници „јогурт револуције“ сведоче о тим догађајима, да спрече такве „подривачке, непријатељске и антисрпске активности, под фирмом социолошких истраживања“.

Како се наводи у писаној изјави председника Покрајинског одбора СНП Велимира Марјановића, оглас којим Грдешић позива непосредне учеснике догађаја из 1988. и нуди по 2.000 динара за информације о тадашњим протестима, представља још једну у низу антисрпских провокација иза којих стоји владајућа хрватска политичка и јавна елита.

„Уместо да истражује феномене из срамне прошлости своје државе и нације, као што су били геноцидна ‘Независна Држава Хрватска’, маспок, етничко чишћење српског цивилног становништва током ‘Бљеска’ и ‘Олује’ или, можда, околности под којима је Барања 1945. једним потезом пера отцепљена од српске Војводине и припојена Хрватској, највећи хрватски државни универзитет би поново да отвара питање статуса покрајине Војводине у држави Србији“, истиче Марјановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војвођански одбор те странке затражио је од надлежних државних органа да одлучно онемогуће такве „подривачке, непријатељске и антисрпске активности, под фирмом социолошких истраживања“ на територији Србије.

„Српска влада је у јулу 1914, ризикујући агресију тада моћне ‘Жуте монархије’, штитила суверенитет Краљевине Србије и одбила тачку 6. аустроугарског ултиматума којим се предвиђао уплив бечких судских истражитеља у истраживању позадине ‘Сарајевског атентата’“, закључио је Марјановић.

 

Извор: Танјуг