Издвајамо Русија

МАРИЈА ЗАХАРОВА: Русија може у Москви оставити само онолико дипломата САД колико их РФ има у Вашингтону

ПОРТПАРОЛКА Министарства иностраних послова Русије – Марија Захарова – изјавила је да је Москва спремна да значајно смањи број сарадника амбасаде САД у РФ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одмах је нагласила да ће се то догодити уколико Вашингтон не пристане да врати одузету својину руске дипломатије у америчким државама Мериленд и Њујорк (две „дипломатске даче“ са плацевима).

Према њеним речима, последња прилика да се то избегне биће сусрет шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова са замеником државног секретара САД Томасом Шеноном који је планиран за 17. јули у Вашингтону.

„Ако не буде напретка поводом наше одузете имовине – уследиће узвратне мере“ – саопштила је Захарова.

Истовремено је указала да САД имају неупоредиво више особља у амбасади у Москви него што Русија има у својој амбасади у Вашингтону.

Имајући у виду да је администрација Барака Обаме протерала 30 руских дипломата, Захарова је јавно поручила званичном Вашингтону:

„Могућ је симетрични одговор (30 за 30). Али, као једна од варијанти се намеће и могућност изравнавања броја сарадника у нашој и њиховој амбасади“.

Ова друга варијанта би значила да ће Москву морати да напусти и преко 100 америчких дипломата и „дипломата“.

И један и други потез могу бити праћени одузимањем америчке својине на територији РФ.

Москва досад није посезала ни за једним ни за другим да не би давала никакве додатне аргументе политичким противницима Доналда Трампа.

То је био аванс новом америчком лидеру.

Својеврсни „кредит“. Инвестиција у побољшање односа две земље после три године њиховог погоршавања.

 

Извор: fakti.org