Издвајамо Србија

НАЈМОЋНИЈЕ ОРУЖЈЕ СРПСКЕ ВОЈНЕ ИНДУСТРИЈЕ: Ракетни систем Шумадија, приредиће непријатељу ПАКАО НА 285 КМ!

Осам вођених ракета домета до 285 километара, које се лансирају за мање од 12 минута, представљају основне карактеристике новог ракетног система

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијерно представљена на Сајму наоружања и војне опреме “Партнер 2017”, “шумадија” се одмах наметнула као ракетни систем за лансирање најсавременијих, али уједно и највећих ракета, које су на српском тлу направили српски стручњаци.

– У питању је самоходно вишецевно модуларно лансирно оруђе на које смо јако поносни. Намењено је за транспорт и лансирање ракета ватрене подршке са корекцијом путање, домета до 285 километара – објаснио је Александар Лијаковић, заменик директора “Југоимпорта СДПР”.

Погон 8×8

Носивост 38 тона

Максимална брзина 100 км/х

Капацитет ракета

2 модула по 4 ракете („јерина 1“)

2 модула по 6 ракета („јерина 2“)

“Јерина 1“ домет 285 километара

“Јерина 2“ домет 70 километара

Оклопна грдосија може да преноси и лансира од четири до осам ракета, у зависности од тактичке ситуације и оперативних услова употребе, а намењена је дејству на значајније тачкасте и површинске циљеве непријатеља, али и временски критичне циљеве. На нишану “шумадије” могу да се нађу ракетни системи земља-земља, системи противваздушне одбране, аеродроми, хелидроми, рејони окупљања, војне базе, логори за обуку, логистички центри, луке, као и значајнији објекти војне инфраструктуре, командни центри, центри везе и слично.

 

Извор: Информер.рс / Блиц.рс