Регион Србија

Откривен ДОКУМЕНТ који би могао да одреди судбину Републике Српске: У потпису – Милошевић, Изетбеговић и Караџић

Алија Изетбеговић је пристао да Србима у БиХ поклони државу, тачније да призна у Бањалуци право на организовање референдума на којем би се одлучивао о самосталности Републике Српске, то се говори у документу који је Изетбеговић потписао са Момиром Булатовићем, Радованом Караџићем и Слободаном Милошевићем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Откривен је тајни документ који би могао да одреди судбину Српске, а који је потписан још давне 1993. године у току рата.

– Декларација којом Српска има право на самосталност потписана је у присуству међународних посматрача Овена и Столтенберга, који су у то време објављивали функције међународних преговарача за мир у БиХ. Нажалост, никада није унета у Дејтонски споразум, и то на лични захтев Алије Изетбеговића, али то не значи да није валидна – каже извор.

Како сазнајемо, декларацију су потписали Момир Булатовић, Слободан Милошевић, Радован Караџић (у његово име документ је потписао Момчило Крајишник) и Алија Изетбеговић.

Момчило Крајишник један од потписника декларације, потврђује аутентичност документа до којег је дошао.

– Српска страна је 23. септембра 1993. године потпусала ту декларацију са Алијом Изетбеговићем, потписао сам је ја у име Радована Караџића. У тој декларацији пише да после завршетка рата и потписивања мировног споразума Република Српска има право да организује референдум и определи се да ли ће остати у БиХ или не и тај документ постоји. Та декларација никад није поништена – каже Крајишник.

Данијел Сервер, угледни амерички експерт за Балкан и професор на универзитету Џон Хопкинс, за шведски лист „Аxxесс“ изјавио да је Алија Изетбеговић, први председник БиХ, био присиљен на прихватање Дејтонског мировног споразума 1995. године.

– Алија Изетбеговић је у Дејтону морао да прихвати ентитет Републику Српску, који би се простирао на пола територије БиХ, у замену за обраћање да ће све избеглице и расељени моћи да се врате својим домовима – рекао је Сервер и тврди да је Изетбеговић прихватио Дејтон само зато што је био добар пријатељ и савезник са Американцима.

 

 

Извор: Srbija danas/Alo