Издвајамо Православље

ПОСТАО ПРАВОСЛАВАЦ ЗБОГ СРПКИЊЕ: Аустријанац се крстио у Чачку, добио име Сава, па оженио нашу Јулију!

Људи су спремни да због љубави учине све, па и то да се одрекну своје религије и приме православље, венчају се у страној земљи и промене име.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Управо таквим чином може да се похвали Аустријанац Хајнц Хабе, који се крстио и венчао у Чачку, далеко од родног града, католичке цркве и уобичајене бечке праксе.

– Када је променио веру, добио је и ново крштено име. Размишљао је о неколико традиционалних српских имена, али је сваком нашао ману. На крају смо на улазу у православну богомољу прочитали име Свети Сава. Објаснио сам му да је реч о нашем великом мученику, свецу и монаху, што му се свидело. Одмах је рекао „Ит’с ок!“, тако да се сад одазива на име Сава – објашњава кроз осмех његов кум, а наш бизнисмен Зоран Калабић.

Како додаје, он је уједно и „кривац“ за спајање Хајнца и његове лепше половине Јулије.

– Упознао сам их пре три године, а ја кад неког спојим, то је заувек! Он је угледни полицајац, чије акције су пропраћене и награђиване у јавности, како од председника Аустрије, тако и од Града Беча. Хајнц је велики поштовалац Србије и Срба, стално се бори за угрожене, слабије, људе у невољи… Интересантни су му наши обичаји, доста је читао о православљу, а чак и станује у близини православне цркве у Бечу – наводи весели кум који се спрема за ново славље – свадбено.

Иначе, пријатељство Аустријанаца и Србина, према речима Калабића, датира од пре 25 година, када је као потпредседник једног фудбалског клуба упознао Хајнца који је био голман.

 

Извор: Курир.рс / телеграф.рс