Русија Свет

ПУКЛА ТИКВА, ЕУ И САД ЗАРАТИЛИ ЗБОГ РУСИЈЕ: Најближи савезници у озбиљном сукобу због Путина!

Вашингтон најавио нове санкције Москви и компанијама које учествују у изградњи руског гасовода „Северни ток 2“. У тај пројекат су укључене и европске фирме, па Брисел Америци прети контрамерама
Америка и ЕУ заратиле су око Русије. Вашингтон планира да уведе нове санкције Москви и свим компанијама које учествују у изградњи руских гасовода, укључујући и „Северни ток 2“.
Будући да је у тај пројекат укључен велики број европских фирми, Брисел се оштро успротивио ембаргу Русији и Америци прети контрамерама.

Тешке последице

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, републиканци и демократе у Конгресу постигли су током викенда договор о закону којим се намећу нове економске санкције Русији због наводног мешања у председничке изборе у САД.
Тај нови закон, о ком би данас требало да се гласа, такође Конгресу даје право вета уколико председник Доналд Трамп буде покушао да ублажи или укине санкције Русији.

Како наводе амерички званичници, међу широким спектром нових мера усмерених против Москве наћи ће се и забрана улагања у руске гасоводе, укључујући и изградњу великог „Гаспромовог“ пројекта „Северни ток 2“.
Тај гасовод би из Русије требало да доведе гас до Немачке, преко Балтичког мора, а у пројекат су укључене енергетске компаније из Немачке, Аустрије, Француске, Италије и Британије.
Због тога се ЕУ оштро успротивила новим санкцијама Москви.

– Вашингтон би још једном требало да размисли о новим санкцијама против Русије. Тај потез је вођен искључиво америчким интерним разлозима, због чега молимо наше партнере из САД да своје акције координишу са Европом и водећим светским економијама групе Г7 – наводи се у саопштењу Европске комисије (ЕК).
Како се додаје, од велике је важности да се САД уздрже од једностраних потеза према Русији како би одржале јединство међу међународним партнерима.

– Мислимо да мере о којима се говори у САД могу да имају тешке последице, не само по трансатлантско јединство већ и по економску и енергетску безбедност ЕУ. Једностран потез САД би могао да остави веома дубоке последице – истакла је Европска комисија.

Додатно, амерички медији „Фајненшел тајмс“ и „Политико“ тврде да су имали увид у интерни документ ЕК у ком председник те институције Жан-Клод Јункер упозорава чланице ЕУ да се спреме да брзо реагују ако САД наметну нове санкције Русији.
– Те санкције занемарују интересе европских компанија. Осим гасовода, нове мере могу потенцијално да утичу и на велики број европских компанија које послују са Русијом у железничком, финансијском, транспортном и рударском сектору. Брисел мора бити спреман да одмах реагује контрамерама уколико санкције буду изгласане – преноси „Фајненшел тајмс“ Јункерово упозорење и наглашава да би Брисел могао да ограничи приступ америчким компанијама у Европи.
Новим санкцијама Русији нарочито се оштро успротивила немачка канцеларка Ангела Меркел.
– Генерално се противимо санкцијама које осим циљане земље погађају и друге државе. Не можемо прихватити нелегалне санкције против европских компанија. Енергетско снабдевање Европе је ствар Европе, а не САД – навео је портпарол Меркелове, Штефен Зајберт.

Потурају свој гас

Санкцијама се противи и Москва, која сматра да је то покушај САД да истисну Русију са енергетског тржишта Европе. Председница Савета Федерације, Горњег дома руског парламента, Валентина Матвијенко изјавила је јуче да Америка покушава да прода свој гас Европи уместо Русије.
С њом су сагласни и аналитичари. Они подсећају да САД тренутно улажу у скупу инфраструктуру за течни природни гас (ЛНГ) у Европи.

– На тај начин Америка мисли да ће лакше успети да прода тај гас на европском тржишту. Тај пројекат је директна конкуренција руском гасу, који Европа тренутно највише користи. Због тога Вашингтон санкцијама покушава да осујети пројекат руског гасовода. Американци мисле да ће тако преузети европско тржиште од Русије – објашњавају аналитичари.

Извор: Informer.rs