Русија Свет Србија

ПУТИН ШОКИРАО! СТИГЛА КАЗНА ИЗ РУСИЈЕ за Вучића!

Незваничне информације да Американци Србији нуде авионе Ф16 и да се тако са Русима боре за већи политички утицај на овом простору – аналитичари оцењују као самообману и пропаганду. Јер су набавка и увођење америчког авиона у српску војну инфраструктуру, прескупи и краткорочно неоствариви.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од званичних информација да нам Руси нуде ракетни систем С-300, преко незваничних, да нам Американци нуде авионе под најповољнијим условима. Медији у Србији пуни су написа о наводном руско америчком “рату” за утицај у Србији.

“Нисмо ми златна јабука око којих се велике силе боре”, каже аналитичар Драгомир Анђелковић.

“Српско јавно мњење жели, а политичари стимулишу, ту слику како се односи између великих сила увек одразе на нас. То је једна самообмана”, сматра војни аналитичар Александар Радић.

Баш као што је самообмана наводна информација да нам Американци нуде Ф16, сматрају аналитичари. Јер да би српска војска могла да прихвати амерички борбени авион, потребно је прилагођавање инфраструктуре. Примера ради, Румуни су од Португалаца и Американаца добили 12 авиона Ф16 за 108 милиона евра, али су за прилагођавање инфраструктуре потрошили четири пута више новца.

“Само постављање једне такве јединице, мимо цене набавке, за било коју земљу Балкана је изузетно финансијско напрезање. О томе може да се говори само као о дугорочној визији, али краткорочно тако нешто није могуће остварити. То је заправо разлог зашто се српска авијација толико често у овом тренутку држи идеје о мигу 29”, наводи Радић.

Мигови који су у децембру прошле године фасцинирали председника, иако је најављено да ће у Србију стићи до марта, стигли нису.

“Ако треба да постављамо питање властима, то је зашто до сада споразум који је давно закључен није реализован. Питање је да ли је испорука руских авиона, тенкова и друге опреме повезана са договором евентуалним, већ постигнутим о давању имунитета за центар у Нишу или је проблем у транспорту зато што смо окружени НАТО чланицама”, рекао је Анђелковић.

Из Москве нам је за сада стигла само макета ракетног система С-300. И нова најава да ће поклон пакет од шест мигова стићи до краја године. Како – још се не зна. Медији преносе незваничне информације да ће бити растављени. А онда их чека ремонт који ће Србију коштати 185 милиона евра.

Извор: N1