Свет

Русија је ЗАПАДУ ПРЕОТЕЛА једног од КЉУЧНИХ САВЕЗНИКА, а све због Путинове ПОНУДЕ КОЈА СЕ НЕ ОДБИЈА

„Западне државе више не би требало да очекују да ћемо слепо пратити њихове инструкције“, изјавио је је јуче турски председник Реџеп Тајип Ердоган у Анкари, пред разговоре са европским званичницима.

– Запад хоће да натера Турску да без поговора поштује њихове захтеве… Морам да вам кажем, та Турска више не постоји – рекао је турски председник, уочи припрема министра спољних послова Мевлута Чавушоглуа за састанак за европским званичницима у Бриселу, преноси „РТ“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Односи између Турске и Европске уније висе о концу од када су власти у Турској започеле масовну чистку унутар државе након неуспелог војног пуча 15. јула прошле године. Дипломатски рат са Немачком прокључао је у марту након што је неколико немачких покрајина одбило да одржи скупове у знак подршке турском уставном референдуму који је Ердогану одобрио више овлашћења.

Одбијање је разбеснело турског лидера, који је то упоредио са политиком из нацистичког периода. Нашто касније хладна реторика између Анкаре и Берлина се наставила када Ердогану није дозвољено да одржи митинг на маргинама самита Г-20 у Хамбургу.

Све се додатно узбуркало када је 5. јула ухапшено 10 активиста за људска права, укључујући и шефа турског огранка „Амнести интернешнал“ и немачких и шведских држављана у хотелу на Мраморном мору.

Током свог јучерашњег говора, Ердоган је осуо паљбу по својим критичарима а активисте је прозвао „агентима“, и још једном упозорио европске земље да се не мешају у унутрашња питања Турске.

– Забранићете турском председнику и министрима да говоре у вашим земљама, али ваши агенти ће да нагрну, да долазе у хотеле и ломе нам државу у парчиће – рекао је као питање Ердоган, преноси „Блумберг“, и обећао одмазду против земаља које раде на рушењу суверенитета Турске и одбијају да послују под једнаким условима.

Понуда која се не одбија

Одмах након што је војни пуч у Турској доживео фијаско, власти у Анкари почеле су масовне чистке у којима је ухапшено на хиљаде људи. Три месеца касније, у новембру, започети су преговори са Русијом, вредни 2,5 милијарди долара, о куповини напредних система ваздушне одбране С-400.

– Турска ће морати да објасни намеру да купи руске противваздушне ракетне системе С-400 – изјавио је на брифингу за новинаре представник Пентагона Џеф Дејвис.

Ердоган је на забринуте поруке из Вашингтона одговорио да једва чека испоруку, и рекао да „ако не можемо да добијемо оно што хоћемо од Америке, морамо да тражимо другде“.

– Колико пута смо разговарали са Америком, међутим безуспешно. Зато смо били принуђени да почнемо да правимо планове у вези са С-400. Наши заинтересовани ресори обављају преговоре, и тај корак ће бити направљен. Уз Божју вољу, ускоро ћемо их видети у земљи – рекао је турски председник, преноси „Блумберг“.

Ширење руског утицаја

Лоши односи Запада и Турске, који се крећу силазном путањом већ годину дана, од неуспелог државног удара, дошли су као поручени за Русију, која покушава да испуни вакуум својим присуством.

Иако је Турска НАТО чланица, и друга војна сила алијансе, њени планови тренутно су окренути ка сарадњи са Русијом, упркос негодовањима са Запада.

То свакак одговара и Русији, која би преотимањем Турске, и стварањем новог савеза, ставила под контролу готово све енергетске руте ка Европи, као и нови пут свиле. Европске земље, које зависе од руског гаса, тако не би имале алтернативе.

Ситуација би се додатно отежала за Европу и индиректно, јер би заливске земље, Саудијска Арабија, Катар, Израел и Египат… морале више да воде рачуна о Русији, уколико би желеле да продају свој гас на европском тржишту. Ово би повећало и руско-турски утицај на Блиском истоку, што би се онда утицало и на Кину и Америку, сматрају поједини аналитичари.

Извор: RT / D.K.