Здравље Издвајамо

СПАС ЗА ДИЈАБЕТИЧАРЕ, РЕГУЛИШЕ ШЕЋЕР, ПРИТИСАК И ХОЛЕСТЕРОЛ: Што пре почните да користите ову биљку…

Још од античких времена, корен чичка се користи због својих лековитих својстава. Чичак своје порекло вуче из Азије, а посебно је био цењен и гајен у Јапану. Подземни део ове познате трновите биљке може да буде важан додатак исхрани сваког човека, јер у себи има толико добрих ствари које никоме не могу да штете.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Корен чичка се у продавницама може наћи свеж или сушен. Препоручује се увек да се скува пре конзумирања, а онда да се помеша с другим свежим поврћем, као што су кромпир, шаргарепа или лук. Важно је избегавати корење чичка које је изгубило своју природну боју или оно које је претерано суво, с обзиром на то да пресушени корен чичка нема исти хранљиви садржај.

Овај корен може помоћи одржању здравственог стања оптималним, с обзиром на чињеницу да у себи садржи бројне корисне материје. Корен је богат антиоксидантима, који су способни да штите тело од широког спектра медицинских проблема. Штавише, због свог богатог садржаја антиоксиданата, чичков корен може да побољша опште когнитивне функције. Уз овај дар природе могуће је избећи и промене неуродегенеративог типа, као што је Алцхајмерова болест.

Када је реч о калоријском садржају, важно је поменути да је корен чичка нискокалоричан. У сто грама има свега 72 калорије, што га чини идеалним избором за све оне који желе да изгубе на тежини. Висок садржај полисахарида, посебно инулина, може да помогне и онима који пате од затвора. Редовним конзумирањем корена чичка могуће је одржавати нивое шећера у крви и холестерола стабилним.

Битно је рећи и да је подземни део чичка богат витаминима иминералима, посебно фолном киселином, ниацином, рибофлавином и витаминима Ц и Е. Осим тога, чичков корен је и добар извор калијума – у 100 грама има око 308 милиграма овог минерала. Такође је богат и другим минералима, попут магнезијума, гвожђа, цинка, калцијума и селена.

Медицинска употреба корена чичка

Корен чичка се може користити за елиминацију токсина из крви и других делова тела, делујући и као моћан диуретик. Када је реч о површинској примени, може се користити за успешно лечење различитих стања коже као што су дерматитис, екцем и псоријаза. Чак и они који пате од суве коже могу имати користи од локалне примене чичковог корена, који делује умирујуће.

Препоручује се и особама које пате од хормонског дисбаланса, јер је он веома ефикасан у враћању преко потребне равнотеже хормона. Такође, може стимулисати и здравље јетре, помажући овај важан орган да метаболише различите хормоне, као што је естроген.

Пошто је богат витаминима, минералима и другим корисним материјама, није изненађење што корен чичка може да се користи за стимулисање функције важних органа, као што су срце, јетра или жучна кеса. Он може да се користи за регулисање дисајних проблема, а када је у питању здравље гастроинтестиналног тракта, корен ове биљке може се користити код пацијената који пате од пробавних поремећаја, попут гасова, диспепсије, горушице и слично.

Све ово омогућава му богатство влакнима, што је прави предуслов ефикасног лека против затвора.

Корен чичка може да буде и одличан лек против високог крвног притиска, захваљујући богатом садржају калијума, који делује као вазодилататор (шири крвне судове). Одржавајући крвни притисак у стабилном стању, он спречава појаву тежих стања, као што су мождани или срчани удар.

Такође, садржи и мноштво корисних материја за лечење упале и болести зглобова, чиме се побољшава обим кретања и елиминисање неугодних симптома, као што су бол или укоченост.

За дијабетичаре, употреба чичковог корена је више него препоручљива. То је зато што он садржи пуно влакана, који регулишу ниво инсулина и шећера у телу. Као што је већ речено, богат је инулином, који је добро познат по својој способности да утиче повољно на симптоме узроковане дијабетесом.

Корен ове биљке има и позитиван утицај на имуни систем. Пошто је богат витаминима Ц и Е, пружа телу одличну дозу антиоксиданата, што надаље може смањити ризик од рака и спречити појаву других хроничних и потенцијално животно угрожавајућих стања.

 

Извор: BastaBalkana.com