Србија

СРС ПОКРЕЋЕ НОВУ ИНИЦИЈАТИВУ: Јефтинији школски уџбеници!

БЕОГРАД – Потпредседник Савета за спорт и омадину Градског одбора Београд Зоран Борјан одржао је данас конференцију за медије и том приликом позвао надлежне, али пре свега родитеље деце која од септембра крећу у школу, да се придруже иницијативи смањивања трошкова за уџбенике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Проблем представља константно кориговање уџбеника, иако се, суштински, ништа не мења, нити постиже тиме, осим принудне куповине нових уџбеника, чак и ако постоји неко ко би половне уџбенике уступио ђаку. У позадини свега, налазе се интереси за профитом разних издавачких кућа и благонаклон став власти према њима.

Евидентно је да између бившег досманлијског режима и садашњег напредњачког, апсолутно нема никакве разлике, и једни и други су у стању, показали су на делу, да се баве искључиво самопромоцијом и ухлебљивањем својих кадрова, док се о проблемима грађана не размишља или говори само популистички, у својим лажним предизборним обећањима, кажу радикали.

Зашто покушавају да нас убеде да је основношколско и средњошколско образовање у Србији бесплатно, када само трошкови поласка у школу значе огроман ударац за кућни буџет, што родитељи ђака врло добро знају, стоји у саопштењу СРС-а.

На основу изложеног, јасно је да проблем постоји и ако градска власт није умогућности да обезбеди бесплатне уџбенике за сваког ученика, уверени смо да то може и мора да учини за сву децу из социјално угрожених породица, будући да је основношколско образовање обавезно, те треба омогућити свима једнаке услове“, навео је Зоран Борјан.

Српска радикална странка жели да стане на пут овој пракси, стога износимо предлог са циљем покретања конструктивне расправе, пре почетка школске године.

Идеја је да се књиге остављају за следећу годину тј. да постоји могућност „наслеђивања“ уџбеника које би од школа ученицима биле дате на коришћење, а након завршене школске године – враћене школи за наредну генерацију.

Извор: СрбијаЈавља.рс