Свет

Трамп оштро критиковао Асада: Починио је злочине против човечности, нећу допустити да се извуче

Амерички лидер је додао да можда не би било мешања Русије или Ирана данас у Сирији да је бивши председник САД Барак Обама предузео кораке против Асада.

Амерички председник Доналд Трамп оптужио је председника Сирије Башара ал Асада да је починио „ужасне“ злочине против човечности, а за либански екстремистички покрет Хезболах рекао да је претња за читав Блиски исток.
Он је јуче, на конференцији за новинаре у Белој кући заједно са премијером Либана Саадом Хариријем позвао на спречавање режима сиријског председника да изведе још напада хемијским оружјем, наводи АФП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нисам Асадов фан. Засигурно мислим да је оно што је урадио тој држави и људима ужасно. Нисам неко ко ће стајати по страни и пустити га да се извуче са оним што је учинио – рекао је Трамп подсећајући на своју наредбу ваздушних напада крстарећим ракетама на ваздушну базу у Сирији која је под контролом сиријске владе.

Амерички лидер је додао да можда не би било мешања Русије или Ирана данас у Сирији да је бивши председник САД Барак Обама предузео кораке против Асада.

Он је оптужио Хезболах и Иран за ширење хуманитарне катастрофе у Сирији.

– Хезболах је претња либанској држави, либанском народу и целом региону. Та група наставља да повећава војни арсенал који прети да започне још један сукоб у Израелу. Уз подршку Ирана, такође шири хуманитарну катастрофу у Сирији – рекао је Трамп.

Истински интерес Хезболаха, како је рекао, јесте „лични и (интерес) њиховог спонзора, Ирана“.

У априлу ове године догодио се хемијски напад на град Кан Шеикун у сиријској провинцији Идлиб који је усмртио више од 90 особа, међу којима је било жена и деце, и изазвао огорчење међународне заједнице када су видео снимци и фотографије ситуације након напада емитоване широм света.

Администрација америчког председника је неколико дана након тог напада извела напад крстарећим ракетама на ваздушну базу у Сирији која је под контролом сиријске владе, одакле је, како су амерички званичници навели, извршен напад хемијским оружјем.

Извор: Telegraf.rs/Tanjug