Издвајамо Регион

ФСБ СПРЕЧИО АТЕНТАТ НА ДОДИКА! Паклени план тајних служби БИХ ПРОВАЉЕН У ПОСЛЕДЊЕМ ТРЕНУТКУ!

Руски обавештајци (ФСБ) открили да је Осман Мехмедагић, шеф тајне службе БиХ и бивши телохранитељ Алије Изетбеговића, спремао убиство председника Републике Српске у Доњој Градини 23. априла… Обележавању 72 године од геноцида тада присуствовали и Вучић и патријарх Иринеј.

Руска обавештајна служба (ФСБ) спречила је у последњим тренуцима атентат на председника Републике Српске Милорада Додика, открива Информер!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наши одлично обавештени извори из безбедносних кругова наводе да су тајне службе БиХ до детаља испланирале напад на Додика за 23. април, када је лидер РС у Доњој Градини присуствовао комеморацији Србима убијеним у геноциду у логору Јасеновац.

Осмица стоји иза свега

Према овим сазнањима, главни оперативац акције био је Осман Мехмедагић Осмица, шеф тајне службе БИХ и бивши телохранитељ Алије Изетбеговића.

Од атентата се, међутим, одустало кад су руски безбедњаци у сарадњи са српским колегама провалили паклени план и спречили хаос.

Примећени сумњиви типови
Било је примећено неовлашћено присуство великог броја лица за које се претпоставља да су оперативци ОБА. Није искључено да је требало изазвати хаос који би био искоришћен за ликвидацију Додика
Џевад Галијашевић, стручњак за тероризам.

– Планирали су да се током Додиковог говора изазову нереди који би кулминирали великим сукобима, а главна мета је био управо Додик, на кога би неко пуцао у том метежу. У ту сврху чак су у публику инфилтрирали тридесетак терориста с Косова, који су сви одреда били под Осмичином контролом. Међутим, на комеморацију су дошли и тадашњи премијер Србије Александар Вучић и патријарх Иринеј, што је терористима покварило планове, пошто су из тог разлога наши и руски обавештајци подигли опрезност до максимума. У припреми догађаја, а нарочито поучени искуством из Поточара 2015. (видите оквир), уз помоћ својих поверљивих људи сазнали су за опасну заверу бошњачких тајних служби, и то је атентаторе натерало да се примире – преноси наш извор и додаје да им Додик смета јер се бори за јаку РС и Србију, а други његов ‘грех’ је што је препрека ширењу радикалног ислама из БиХ и Косова на Српску и Србију.

У Додиковом кабинету није било могуће добити коментар, а с друге стране, стручњак за тероризам Џевад Галијашевић упозорава да Додик има много непријатеља у Сарајеву.

– Његови непријатељи нарочито су бројни међу муџахединима, које контролишу Бакир Изетбеговић и СДА. Он се противи концепту Исламске државе коју је направио Алија Изетбеговић много пре ИСИС. Због тога је на мети многих екстремиста у БиХ – истиче Галијашевић, додајући да ОБА стално држи под присмотром истакнуте личности у РС, али и Србији.

– Осмица је за то формулисао 14 оперативно-техничких мера. Податке размењују са Тачијевом обавештајном службом, која такође надзире политичаре у Србији. На овогодишњем комеморативном скупу у Градини било је примећено неовлашћено присуство великог броја лица за које се претпоставља да су оперативци ОБА. Који је био њихов задатак, тешко је рећи, али није искључено и да је требало изазвати некакав хаос који би био искоришћен за ликвидацију Милорада Додика – закључује Галијашевић.

Зна их ко злу пару

Политички аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомара оцењује да је Додик због својих патриотских ставова и поступака честа мета онима који желе крај РС.

Напад на Вучића у Поточарима организовале службе БиХ

О деловању служби БиХ најбоље говори напад на премијера Србије Александра Вучића током комеморације у Поточарима 11. јула 2015. године, када је буквално каменован! За његову безбедност било је задужено Министарство безбедности БиХ на челу с Драганом Мектићем, а до дана данашњег за тај брутални напад нико није одговарао. Према свим достуним подацима, покушај његове ликвидације организован је у безбедносним структурама БиХ.

– Министарство безбедности БиХ, које би требало да надзире стране терористе и убице које долазе у БиХ, уопште не води рачуна о безбедности Додика јер се с њим не слажу око унутрашње политике. Додик је готово сваког дана изложен опасностима и мислим да и не рачуна на заштиту из БиХ, већ се ослања на службе безбедности Српске и Србије. Када је у питању деловање ОБА, ми у Бањалуци немамо никаквих илузија да нам желе добро. Ту је све јасно, ОБА је наследник АИД, злочиначке муслиманске агенције из рата, а Осмица је командовао и њом – подсећа наш саговорник.

Мирослав Бјеговић, декан на Факултету за студије безбедности „Едуконс“, каже да су постојале индиције о овом нападу:

– Безбедносне службе РС су имале ову информацију, која је „процурила“ из ОБА. Мислим, ипак, да прави циљ није био атентат на Додика, већ застрашивање и дестабилизација РС, а све ради увођења БиХ у НАТО, где ОБА има кључну улогу.

 

Извор: Informer