Издвајамо Регион

ХОЈТ БРАЈАН ЈИ: Балкан ни за 30 година неће достићи ЕУ!

Београд — Хојт Брајан Ји, заменик помоћника државног секретара САД, у ексклузивном разговору за НИН, каже да регион неће достићи ЕУ ни за 30 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Приоритет број један мора бити економски напредак. Већина држава региона има раст од три или четири одсто годишње, али чак и с тим развојем, или развојем од шест одсто, неће достићи просек ЕУ у следеће три деценије. Не жмуримо на корупцију политичара на Балкану, а за избор лидера су одговорни грађани“, казао је између осталог Ји за НИН, а пренео „Блиц“.

У тексту се подсећа да је Ли оперативац америчке администрације за Балкан. У марту је у Приштини разговарао са Хашимом Тачијем, после чега је предлог за формирање косовске војске склоњен с дневног реда. У мају је посетио Македонију, након чега се Никола Груевски повукао, а Ђорђе Иванов понудио мандат Зорану Заеву.

Истог месеца је у Албанији разговарао са политичким лидерима, после чега су се сви договорили да иду на изборе. На истом путовању се видео и с Александром Вучићем и Сашом Јанковићем у Београду. Разговор за НИН вођен је непосредно пошто се Ји вратио из Београда, са свечаности поводом инаугурације председника Александра Вучића.

На питање како теку разговори са лидерима у региону и шта они траже заузврат, Ји одговара:

„Ми смо ту да пружимо подршку, охрабрење, да дамо савет ако је потребан, али и повремено да позивамо на одговорност наше партнере. Када ми или наши партнери преузмемо неку обавезу, сматрамо да стране једна другу треба да држе за реч за оно на шта су се обавезале. Један од најважнијих фактора на Балкану је сарадња САД и ЕУ. Где год су САД и ЕУ деловале заједно, радиле у истом смеру, обично је било напретка. Зато сматрам да је кључни чинилац напретка воља политичких лидера да ураде оно што треба да ураде и прихвате савет и помоћ међународне заједнице. Покушавамо заједно са нашим партнерима да утврдимо заједничке циљеве. Очигледно је да се не слажемо ни са једном земљом у потпуности. Али оно што смо показали на Балкану је жеља да све земље прво постану стабилније, друго, да се развијају и треће, да буду безбедне. Ти циљеви су међусобно повезани и, ако се сложимо који су кораци неопходни, до напретка ће веома брзо доћи. Видели смо, на пример, шта је било у Црној Гори, у земљи у којој је политичко руководство, вођено тадашњим премијером Ђукановићем, а затим и премијером Марковићем, донело стратешку одлуку да се прикључи НАТО и ЕУ.“

 

Извор: Блиц.рс / НИН