Издвајамо Свет

ЦЕО СВЕТ МУ СЕ СМЕЈЕ – ТРАМП ОДВАЛИО ГЛУПОСТ ДАНА: Пољска спасила Европу од совјетске армије

Говор председника САД Доналда Трампа у Варшави, који је објављен као програм, био је посвећен лидерској позицији Запада, заједнице „без преседана“ у светској историји. Трамп, притом, није заборавио да се осврне и на Русију, нагласивши да она покушава да дестабилизује ситуацију у свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник САД Доналд Трамп је током друге иностране турнеје на месту председника државе говорио на варшавском тргу Красински. Без обзира на то што је већина експерата очекивала од говора америчког лидера програмску изјаву о ставу Запада, значајан део његовог говора свео се на препричавање пољске верзије историје, уздизање Пољске и подсећање на потребу за борбом против тероризма и сајбер-криминала.

„Главни циљ председничке администрације је да се постара да амерички народ буде безбедан. Ми се сви слажемо да људи треба да имају могућност да живе без страха, независно од тога у којој држави живе“, изјавила је уочи Трамповог наступа његова супруга Меланија, изложивши главне тезе говора америчког председника.

Према Трамповим речима, америчка делегација је допутовала у Варшаву како би рекла нешто важно: „Америка воли Пољску, Пољаке“. Амерички лидер се осврнуо на то да догађају присуствују како садашњи председник Анжеј Дуда, тако и бивши, Лех Валенса, који последњих месеци оштро критикује акције пољских власти, отворено подржавајући опозицију.

Кратко се дотакавши питања присуства америчких војника у Пољској, Трамп је нагласио да су они ту да осигурају безбедност не само те републике већ и целе Европе. Председника САД је такође уверио да Сједињене Државе желе да државама Централне и Источне Европе обезбеде приступ алтернативним изворима енергије како Пољска и њени суседи „не би били таоци једног извора енергије“.

Историја и „симбол наде“

„Пољска је географски центар Европе, међутим, што је важније, у Пољацима се види европски дух. Током два века Пољску су надапали, она је била окупирана, њене границе су чак и нестале са карте Европе, али Пољску никад нису успели да избришу из историје и из наших срца“, изјавио је Трамп, подсетивши Пољаке да су они „горди народ Коперника, Шопена, Јована Павла II“.

По мишљењу америчког председника, „Пољска је за Америку симбол наде“, а две државе „вежу снажне историјске везе и национални карактер“, јер Американци и Пољаци су се „заједно борили и умирали за слободу“. Своју посету Пољској Трамп сматра примером „за све оне који се сада боре за слободу“.

Након речи о томе да Пољаци у својој борби за независност никад нису заборављали шта су, Трамп је морао да прекине говор због скандирања његовог имена. Присутни су више пута прекидали говор америчког председника узвикујући речи захвалности или неодобрења, између осталог и за време „историјског дела говора“.

„Године 1920, захваљујући Чуду на Висли, Пољска је задржала бољшевичку војску на путу за освајање Европе. Затим, 19 година касније, 1939. године су вас опет напали — нацистичка Немачка са запада и СССР са истока. Пољски народ је много претрпео под двојном окупацијом. Покољ у Катинској шуми, окупација, Холокауст, варшавски гето и устанак у варшавском гету, уништење овог предивног града, погибија скоро петине Пољака… Совјетска и нацистичка војска су се 1944. године припремале за битку баш овде, у Варшави. У таквим условима, становници Варшаве су дигли устанак… Више од 150.000 Пољака је погинуло за време ове битке против освајача. Са друге стране, реке припадника Наоружаних снага совјетске Русије стајале су и чекале, гледале како нацисти уништавају град, убијају мушкарце, жене, и децу“, изјавио је Трамп, препричавајући пољску верзију историје прве половине XX века.

Настављајући историјски осврт, Трамп је изјавио да су се током 40 година комунистичке владавине Пољска и суседне државе „бориле су са покушајима да се не избрише њихова идентичност из историје, њихова култура и њихова људскост“. Мису уз учешће папе Јована Павла II у Пољској 1979. године амерички председник је сматрао знаком да је „комунистима још мало остало“.

„Ја сам овде, и ми још увек чујемо те речи које долазе као ехо из историје. Пољаци, Американци и Европљани као и пре узвикују: Желимо Бога!“, закључио је Трамп. Публика је дочекала ове Трампове речи уз овације.

Борба против тероризма и критика НАТО-а

Трампов говор, углавном заснован на историјским догађајима у Пољској, био је испреплетан похвалама и обећањима Варшави. Говорећи о „отпору“ Пољака комунизму, амерички председник је изјавио да је „Пољска победила и да Пољска увек побеђује“.

На крају говора, Трамп је навео бројне тезе које у неком степену одговарају очекивањима експерата. Између осталог, председник САД је истакао да је Запад заинтересован за јаку Пољску.

„Јака Пољска је благослов за Запад и за цео свет“, рекао је амерички председник, коментаришући позицију Варшаве у НАТО-у.

„Пред нама су озбиљне претње — за безбедност и наш начин живота. Видите шта се дешава? То су претње, ми им се супротстављамо и побеђујемо… На другој страни је идеологија која покушава да извезе екстремизам и тероризам у читав свет. Америка и Европа су настрадале од терористичких напада, једна за другом, хајде да урадимо тако да се то заврши“, додао је он, подсетивши на потребу да се милитанти лише територије, финансирања и неке идеолошке подршке. Трамп је навео да САД поздрављају нове грађане, али да ће границе бити затворене за терористе и радикале.

„Ми смо се борили са радикалним исламизмом и ми смо победили. Ми се не договарамо са људима који поткопавају наше вредности… Запад је на тесту, он се суочава са изазовима, укључујући пропаганду, финансирање криминала и злочине у сајбер-простору“, наставио је Трамп, нагласивши да НАТО треба да се избори са новим изазовима.

Говорећи о НАТО-у, Трамп је навео да су САД „показале своју приврженост Члану 5 (Повеље Алијансе) о узајамној одбрани“, док Европа треба да уради више.

„Европа треба да покаже да верује у своју будућност, инвестирањем у осигурање безбедности те будућности“, нагласио је амерички лидер, поново похваливши Пољску, овог пута за одлуку да купи „најбољи на свету“ систем ПРО — „Патриот“.

 

Извор: rs.sputniknews.com