Издвајамо Свет

BBC: Москва и Пекинг поручују Западу да будућност припада њима

Председник Кине не зауставља се случајно на путу за самит Г20 у Москви, где ће разговарати са шефом Кремља Владимиром Путином, преноси Би-Би-Си.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија и Кина остатку света говоре да су у овом тренутку они кључни партнери и да на међународној сцени планирају да наступе у оквиру заједничког фронта, рекао је за Би-Би-Си експерт британског аналитичког центра Verisk Maplecroft Дараг Макдауел, преноси портал телевизијeна руском.

Трговински односи између Русије и Кине биће главна тема на преговорима руског и кинеског председника Владимира Путина и Си Ђинпинга, преноси Би-Би-Си, истичући да се двојица лидера састају уочи самита Г20 који почиње у петак у Хамбургу.

Путин и Ђинпинг одабрали су згодан тренутак за сусрет у Москви на „путу за Хамбург“, сматра Макдауел. Како експерт истиче, Москва и Пекинг шаљу поруку остатку света да су у овом тренутку они кључни партнери и да планирају да на међународној сцени наступе у оквиру заједничког фронта.

Русији је то потребно како би избалансирала односе са Западом, док Кина покушава да покаже да Пекинг више није обичан играч на међународној сцени, и да у овом тренутку сам поставља правила, истиче експерт.

Састајући се у Москви уочи почетка самита Г20 у Хамбургу, Русија и Кина на одређени начин Западу говоре: „Ви сте јуче били центар моћи. Данас смо то ми. Будућност припада нама“, преноси британски јавни сервис.

 

Извор: Руска реч