Издвајамо Србија

БИВШИ ПРЕДСЕДНИК БИ ДА УЖИВА НА НАРОДНОЈ ГРБАЧИ: Николић не мрда из државне виле у Ужичкој 23

Бивши шеф државе Томислав Николић остао је по престанку мандата да живи у државној вили у Ужичкој 23 у београдском насељу Дедиње, и највероватније се неће иселити из ње све док буде на челу Савета за сарадњу са Русијом и Кином, сазнаје „Блиц“!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Николић ће тако још једном демонстрирати своју склоност ка мегаломанији, али и прекинути традицију ранијих председника који су одмах по истеку мандата напуштали државне резиденције.

Како тврди извор „Блица“, Николић се грчевито борио да остане да живи у вили од 800 квадрата, а како смо већ писали, то је био и један од захтева када се одлучивало да ли ће поново ући у трку за шефа државе.

– Све време од како је постало извесно да неће имати и други мандат на Андрићевом венцу, Николић је инсистирао на томе да остане да живи у вили у Ужичкој. Никоме није било јасно зашто инсистира на томе, али очигледно је да је истрајао у свом науму. Пошто је сигурно да се Александар Вучић неће преселити у њу и да ће остати у стану на Новом Београду, најмање што је могло је му се изађе у сусрет. Све ми дирај, али кућу немој, по том принципу се понаша бивши председник – каже извор „Блица“.

Николић се у ову вилу уселио још у августу 2012. године, и први је државник који ју је користио за посао и свакодневни живот. Прве ствари које је у њу унео биле су, како су поједини медији пренели, иконе светаца Димитрија и Петра.

– Временом, вила је сем њега и Драгице добила још једног станара, ташту Милку Нинковић. Николић ће моћи да настави по старом, и да на посао одлази са Дедиња – каже наш извор.

Нигде у правним актима није одређено у ком року бивши председник треба да се исели из резиденције. Али, како међу децидно набројаним повластицама које шефу државе припадају по истеку мандата нема и коришћења резиденције, намеће се закључак да би требало да се исели по престанку обављања председничке функције.

– Ни у најлуђим сновима не могу да замислим да, рецимо, бивши председник Америке по престанку мандата остане да живи у Белој кући. Лоше је када политичари праве институције према себи, а не према општим правилима. Николићево понашање је доказ ароганције – напомиње председник Транспарентности Србија Владимир Гоати.

Тадић је вилу користио за догађаје који нису протоколарне природе, а пре њега вилу су користили и в.д. председника Србије Наташа Мићић и бивши председник Милан Милутиновић.

Коментар од Николића овим поводом нисмо успели да добијемо.

 

Извор: Д. Луковић, Блиц.рс