Издвајамо Свет

РУСKО ЊЕТ – САФРОНКОВ ЗАХТЕВА ИСТРАГУ: Москва блокирала резолуцију о Северној Kореји у Савету безбедности УН

Русија је блокирала резолуцију Савета безбедности Уједињених нација о Северној Kореји, изјавиле су дипломате које су присуствовале седници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kако наводе, Русија каже да је потребно разјашњење и истрага о наводном лансирању интерконтиненталне балистичке ракете те државе.

Дипломате су рекле да је Kина, најближи савезник Северне Kореје, прихватила текст, као и да се настављају разговори како би се нашле формулације прихватљиве за свих 15 чланица Савета безбедности УН.

Заменик руског амбасадора при УН, Владимир Сафронков, рекао је на ванредној седници Савета безбедности да лансирање ракете које је Северна Kореја спровела у уторак „захтева темељно разјашњење и истрагу“, нагласивши да је у питању можда било лансирање ракете средњег домета.

АП наводи да не може да именује дипломатске изворе, јер су ти разговори били приватне природе.

Сафронкову је одговорила амбасадорка САД, Ники Хејли, рекавши да су генерални секретар УН Антонио Гутереш, као и САД и Јужна Kореја рекли да је у питању лансирање интерконтиненталне балистичке ракете, али ако су Русији потребни обавештајни подаци, биће више него срећна да их њима и уступи, преноси АП.

 

Извор: informer / tanjug