Здравље Издвајамо

СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ! НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ ШТА ИЗАЗИВА РАК ПЛУЋА: Нећете веровати шта је у питању!

Ако станујете негде у низији, имамо заиста заиста лоше вести за вас јер – без обзира на то да ли сте у граду или на селу, у односу на вашег рођака који живи на планини – имате много већи ризик да оболите од рака плућа

Поред пре свега пушења, али и смога, генетике или радног века проведеног у руднику, један од разлога зашто људи у одређеним подручјима чешће оболевају од рака плућа је, веровали или не, ваздух који дишу!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заправо, ствар је у томе што није свеједно на којој надморској висини живите. У низијама ваздух гушћи, а самим тим и богатији кисеоником, који упркос својој благотворности, у претераним количинама опасан за наш организам.

едноставно, кисеоник је веома необичан елемент. Сваки пут када једемо, у наше тело га користи како би храну претворило у енергију. Међутим, оксидација је метаболички процес којим се ослобађа мноштво такозваних слободних радикала, који су изузетно канцерогени.

Све мање људи у Србији пуши!

Ови веома реактивни атоми у могућности су да направе прави дар-мар у организму, па и да доведу до оштећења ДНК, а с временом и до мутације ћелија – и, ето канцера. С обзиром на то да су управо плућа, као део органа за дисање, прва на удару кисеоника, она су најподложнија обољевању од рака.

Иако ово стварно звучи застрашујуће, то негде јесте природан процес. Ипак, ако желите да смањите ризик да оболите од рака плућа, преселите се на већу надморску висину, а најбоље на планину, јер је тамо ваздух ређи, где ваша плућа не само да се више шире и другачије раде, већ имају и мање опаког кисеоника с којим морају да се боре.

Амерички научници спровели су опсежно истраживање и израчунали да се на сваких хиљаду метара надморске висине, број људи који обољевају од рака плућа, вишеструко смањује.

 

Извор: Курир.рс / Телеграф / Daily mail