Издвајамо Србија

СВИ У СУДНИЦИ ЗАНЕМЕЛИ: Легија једном реченицом паралисао све присутне, судија ПОНОВИО питање

Суђење које се још препричава

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Милорад Улемек Легија био је кључни сведок у поступку против оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије. Тог дана, 29. септембра, изашао је пред говорницу Специјалног суда у пратњи четири затворска стражара, у сивом затворском оделу.

– Добар дан – рекао је Легија и заклео се својом чашћу да ће током тог сведочења говорити само истину и да ништа неће прећутати.

Немам ништа посебно да кажем, немам сазнања нити доказе против окривљених. Имам само посредна сазнања из разговора са претпостављеним Радомиром Марковићем.

Легија који је на већину питања давао одговор „да се не сећа“ и да не жели да одговора, рекао је да се његовој породици прети.

Да ли сте уплашени?, питао га је тужилац.

– Не, рекао је Легија и открио да прима претње ликвидацијом.

– Не желим да кажем ко, решићу ја то. Мени и породици прете већ 15 година, рекао је Легија.

Ја ћу то решити, рекао је Улемек, а на питање заменика тужиоца како када је у затвору, одговорио је: „Не брините се о томе“. Сви су заћутали!

Улемек је рекао и да нема неки конкретан доказ, већ посредна сазнања из разговора са шефом Државне безбедности (ДБ) Радомиром Марковићем.

Улемек је поновио део исказа из истраге у којем је шеф ДБ Раде Марковић, према његовим речима, довео у везу са убиством као непосредне известиоце оптужене Ратка Ромића и Милорада Курака.

Улемек, међутим, није хтео да одговори на питање тужиоца шта је у седишту ДБ још разговарао са Марковићем на почетку НАТО бомбардовања, јер не жели себе да изложи кривичном гоњењу.

Улемек је у том, сада изостављеном делу из истраге, рекао да му је Марковић тражио да ликвидира једно лице, што он није прихватио јер је већ био ангажован у рату на Косову.

У том исказу је Улемек указао и на Марковића као одговорног за злочин према Ћурувији.

Сведок на суђењу за убиство новинара Славка Ћурувије, Милорад Улемек Легија изјавио је вечерас у Специјалном суду да му је прећено како би одустао од сведочења у том случају, али није навео ко му је претио.
Можда јесте, можда није…

На питање окривљеног Ратка Ромића да ли му је он претио, Улемек је одговорио: „Директно нисте, можда јесте, а можда нисте“.

На Ромићево питање да ли му је Мирослав Курак претио, Улемек је одговорио да не зна: „Не знам. Није се представио, а ко је кога слао, то ћемо да видимо“.

Улемек је претходно рекао и да записник приликом давања изјаве у затвору „Забела“ (у јануару 2014) није прочитао, а да је потписао последњу страну.

„Све је снимано аудио, и записник је био откуцан, а ја сам потписао први и последњи папир“, рекао је Улемек.

На захтев председавајуће судског већа, судије Снежане Јовановић да појасни изјаву, Улемек је одговорио да је потписао последњу страну на којој је писало да је присутан „тај и тај“.

 

Извор: srbijadanas.com /